Líbia: állóháború alakult ki a kormány és Haftar tábornok erői között

Hírek
A legrosszabb forgatókönyv valósult meg Líbiában, állóháború alakult ki az egységkormány és Halífa Haftar tábornok erői között - mondta Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

 A szakértő elmondta, egyelőre kiegyenlítettnek tűnnek az erőviszonyok, ugyanakkor egyre durvább eszközökhöz nyúlnak a harcoló felek.

Hozzátette, erre utal, hogy mostanra lakott területeket bombáznak: rakétatámadás érte Tripolit, a fővárost.

A harcok több szempontból is súlyosan érinthetik a migrációs helyzetet. Az ezt kezelő líbiai szervek jelenleg mással vannak elfoglalva, és becslések szerint akár másfél millió menekült is lehet az országban. Egy részük valószínűleg inkább hazatér, de a többség Európa felé veheti az irányt – mondta az adjunktus. 

Április elején Haftar offenzívát indított a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek – köztük a főváros, Tripoli – ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A kiújult harcok miatt már több ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.

 

Borítókép: Halifa Haftar tábornok áthúzott portréja egy miszrátából érkező katonai terepjárón, mielőtt a líbiai főváros, Tripoli felé indulnak 2019. április 8-án. Az ország keleti részét uraló Halifa Haftar tábornok erői április 4-én indultak Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. Haftar közölte, hogy megtisztítja az országot a "terroristáktól és zsoldosoktól". Az Európai Unió április 8-án támadásai leállítására szólította fel Haftar tábornokot. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 25 ember vesztette életét. (MTI/EPA)