Lezárulhat az Uber körüli balhé

Hírek
Lemondott a startup világ egykori büszkesége, az Uber vezérigazgatója, Travis Kalanick

A döntés már jó ideje érett. Január óta a balhék egymást érték a közösségi személyszállítónál. Miután a New York-i taxisok sztrájkjával szembementek és a káosz közepén még egy ideiglenes árkedvezményt is bevezettek, elindult a #DeleteUber (nagyjából: #TöröldazUbert) mozgalom, amelynek hatására egyetlen hétvége alatt 200 ezer ember törölte az appjukat. Akkor úgy tűnt, hogy a sötét fellegek hamar szertefoszlanak, ám február végén óriási botrány szakadt a nyakukba: egy volt alkalmazottjuk, Susan Fowler beszámolója szerint főnöke az első munkanapján le akart vele feküdni. Az esetet jelentette a HR-osztályon, de hiába. Közölték Fowlerrel, hogy a kérdéses menedzser rendkívül eredményes, ezért nem lehet megbüntetni, viszont ha a nő tovább forszírozza az ügyet, akkor a munkahelyi teljesítményét le fogják pontozni.

Hamar kiderült, hogy számos Fowleréhez hasonló incidensre került sor az Ubernél. A vállalat igyekezett azt mutatni, hogy készek fellépni a dolgozókat ért inzultusok ellen. Egy belső vizsgálat elindítása után egymást érték az elbocsátások, de Amit Singhal fejlesztési vezető-helyettesen kívül egyetlen nagykutya se került lapátra. A befektetőknek ennyi nem volt elég. Kettejük, Mitch és felesége, Freada Kapor egy nyílt levélben azt állították, hogy nemcsak egyes vezetőkkel, hanem az egész céges kultúrával is komoly gondok vannak, amelyet ők hiába próbáltak formálni az évek során.  A New York Times értesülései szerint a héten mások is kiálltak melléjük: öt befektető követelte az Uber-vezér azonnali távozását. Bár Travis Kalanick most lemondott a vezérigazgatói posztról, az igazgató tanácsnak továbbra is a tagja marad.

Borítókép: Travis Kalanick megérkezik az Allen & Company médiabefektető cég által 30. alkalommal, évente megrendezett média- és technológiai konferenciára az Idaho állambeli Sun Valley-ben 2012. július 12-én. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink