Létszámcsökkentés a Tungsramnál, a kormány kész segíteni

Hírek H. Z.
Több ütemben összesen ezerhatszáz dolgozót bocsát el az év végéig a Tungsram, mivel megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását. A kormány kész segíteni, a HIPA pedig befektetőket keres az érintett településekre.

A Tungsram közleménye szerint a technológiai váltás, a továbblépés és a versenyképesség megőrzése érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt üzemben, elsőként két hónap múlva Kisvárdán és Hajdúböszörményben. A cég ezután három üzletágra koncentrál: az energiatakarékos világítás-korszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, továbbá ezután is kínál majd korszerű LED-megoldásokat kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba.

Mint fogalmaztak, a tervezett lépések ezerötszáz ember munkájának a megmentését jelentik. Ugyanakkor szeretnének gondoskodni az elbocsátandó munkavállalókról is, ezért a helyi munkaügyi hivatal bevonásával információs napokat tartanak a környékbeli álláslehetőségekről.

„A Tungsram menedzsmentje 2018 óta tisztában volt azzal, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek iránti kereslet csökken, és változásra van szükség, ezért a cég tudatosan kezdett új üzletágak építésébe. A koronavírus-világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az egekbe emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak. A céget olyan érzékeny pillanatban érték ezek a külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységét felépítésébe. A cég menedzsmentje a kivezető utat a vállalat struktúrájának újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja” – idézte a közlemény Jörg Bauer elnök-vezérigazgatót.

A létszámleépítésről megkérdezték a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki azt mondta, szeretnének segíteni a munkavállalóknak, s abban bíznak, hogy a környéken van megfelelő munkahely. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkozik a kérdéssel, amelyről a kormányülésen is szó volt.

Közben a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szintén megszólalt az ügyben, közölve: a korábbi gyakorlatnak megfelelően mindent megtesznek azért, hogy mielőbb befektetőket vigyenek a létszámcsökkentés miatt érintett településekre, felhasználva a meglévő infrastruktúrát és munkaerőt.

A HIPA-nak – mint közleményükben írták – kialakult gyakorlata van a hasonló esetekre, korábban sikeresen kezeltek ilyen helyzetet például Ózdon, Komáromban és Nemesvámoson is. „Ezúttal is azért dolgozunk, hogy az érintett munkavállalók mielőbb új munkahelyet találjanak, és a helyzetük megnyugtató módon rendeződjön” – közölték.

A Tungsram 2018-ban magyarországi központú, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa-ágazatának felvásárlásával. A vállalat Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, termékeinek 93 százalékát exportálja, száz nemzetközi piacon tevékenykedik értékesítési hálózata révén. Az MTI cégismertetője emlékeztet, hogy a jelenleg csaknem négyezer alkalmazottat foglalkoztató cég öt magyarországi gyárral működik, és ezerhatszáz beszállítóval, partnerrel van kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink