Lesújtó véleménye van Köves Slomónak arról, amit Karácsonyék művelnek

Hírek
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a Magyar Hírlapnak nyilatkozott a baloldal Jobbik-mosdató politikájáról.  

Az elmúlt időszakban kiderült, mennyire gondolták komolyan az elmúlt majd’ harminc évben a baloldalon, amikor folyamatosan náciveszéllyel, növekvő antiszemitizmussal, a polgári jobboldal szélre tolódásával riogattak. Semennyire.

Nem érdekelte a magát “antifasisztának” beállító baloldalt zsidó honfitársaink biztonsága egy percig sem, sőt érdekükben állt a feszültséget szítani zsidók és nem zsidók között, hogy aztán minden incidenst úgy tálalhassanak, mintha az a polgári jobboldal hibája lenne. Magát a Jobbik-jelenséget is így próbálták magyarázni: a mérsékelt jobboldaliak nem lépnek fel elég keményen a szélsőségesekkel szemben, de nemhogy nem tesznek semmit ellenük, még kokettálnak is velük.


Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija (MTI/Koszticsák Szilárd)

Mióta rájöttek, hogy az efféle hazugságok terjesztése teljesen haszontalan a polgári oldal ellen folytatott harcukban, inkább maguk kezdték el azt tenni, amivel a Fideszt vádolták folyamatosan. És azóta is kokettálnak szégyentelenül a Jobbikkal, hiába a karlendítés, a cigányok, zsidó nők megverésével való hencegés, és az ezeken való primitív röhögcsélés a hallgatóság részéről, a ballibek mindig találnak valami magyarázatot, hogy ne kelljen elítélniük Sneideréket.

A “Jobbik már megváltozott” – mondják élükön Karácsonnyal. Még akkor is, ha nem is olyan régi történeteket, vagy olyan párttagokat említenek meg nekik, akiket minden vállalható politikai közösség kivetett volna már magából. De már nem csak a jelent nem látják/nem akarják tisztán látni, vagy hazudják el. Immáron a múltat is másképp értelmezik. Például Karácsony Gergely a legnagyobb önbizalommal képes tagadni, hogy a zsidók listázására tett 2012-es jobbikos javaslatnak bármi köze lenne a nácizmushoz.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija nem is hagyta szó nélkül, hogy akik korábban a zsidó közösség védelmezőinek szerepében tetszelegtek, most bármekkora veszedelmet rájuk szabadítanának, csak hogy elzavarhassák Orbánt.

„A zsidóság számára az antiszemitizmus elleni cselekvés nem egy politikai kártya, amelyet igény szerint lehet éppen a színére vagy a visszájára fordítani. Számunkra ez a mindennapi biztonság kérdése. 
A Jobbikot nem az aktuális választási törvény következményei teszik elfogadhatatlanná, hanem az, hogy antiszemitizmusban és rasszizmusban fogant. A párt sohasem határolódott el korábbi önmagától, sohasem vált meg azoktól, akik ezeket a nézetek szították és tették a magyar társadalom egy jelentős része számára legitimmé. Karácsony Gergely és az ellenzéki pártok a választási győzelemhez keresnek szövetségeseket, a zsidó közösség pedig saját jólétének és biztonságának garantálásához kell, hogy szövetségeseket keressen” – mondta a vezető rabbi a Magyar Hírlapnak. 

Karácsonyék politikai játszmáját a zsidó közösség annyira nem játékként éli meg.

Borítófotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink