Lesújtó számok a fővárosi turizmus gyászévéből

Hírek Figyelo.hu
A turizmus alakulása alapján eddig is lehetett tudni, hogy a fővárosi szállodákat földre vitte a Covid. Most már kockás papíron is látszik, mekkora a veszteség: a Duna-parti ötcsillagos hotel a 75 százalékát elveszítette a forgalmának.

Kevesebb mint 2 milliárd forint nettó árbevételt ért el a Hotel Intercontinental a 2020. december 31-ével végződő üzleti évben – derült ki a Mansion Danube Hungary Kft. pénzügyi beszámolójából.

Ez drasztikus esés az egy évvel korábbi, 8 milliárd forint fölötti értékesítés után.

A VG.hu összegzése szerint a cég nem tért ki rá, de a folyamat egyértelműen a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben hozott állami korlátozások következménye. Különösen látványosan dőlt be a szállodai szolgáltatások lába, amely a bázisév 6 milliárdot meghaladó értéke után alig 1,35 milliárd forintot termelt.

A Duna belvárosi részén álló ötcsillagos szálloda étterme és rendezvénytermei sem teljesítettek jól, a vendéglátói áruértékesítésből mintegy 500 millió forint folyt be, míg 2019-ben közel 2 milliárd. Az Intercontinental 755 millió forint veszteséget hozott össze, holott 2019-ben még 1,88 milliárd forint nyereséget termelt.

Mint írták, a cég jócskán visszavett a kiadásaiból.

Anyagjellegű ráfordításait a harmadára (3,6-ről 1,2 milliárd forintra) szorította le, és a 2019-es 2,4 milliárd forint után tavaly nagyjából csak 800 millió forint értékben vett igénybe szolgáltatást. Személyi jellegű kiadásai 1,6 milliárdról 1 milliárd közelébe estek, bérkifizetései pedig 1,22 milliárdról 895 millió forintra. A járvány miatt a társaság kapott állami bértámogatást a kormányzati bértámogatási program keretében, de foglalkoztatottainak átlagos statisztikai állománya így is csaknem megfeleződött. Míg 2019-ben 69 szellemi és 154 fizikai dolgozója volt, 2020-ban már csak 54, illetve 77.

A két éve még 223 fős létszám tehát 131-re apadt.

A Mansion Danube Hungary Kft. a Budapesten több érdekeltséggel (The Ritz-Carlton, Dorottya Udvar, Rumbach Center irodaház) is rendelkező al Habtoor csoport tagja. Az alapító al Habtoor család vagyonát több milliárd dollárra becsülik. A magyar társaság százszázalékos tulajdoni hányada az Al Habtoor Holding Kft.-é. A vezetőség kijelentette, hogy a 2020-as fekete év ellenére sem sérült a vállalkozás folytatásának elve.

„A társaság tulajdonosai feltétel nélküli garanciát vállalnak arra, hogy szükség szerint pénzügyi támogatást nyújtanak, hogy a cég minden körülmények között képes legyen teljesíteni kötelezettségeit, ideértve az esetleges késedelmi kamatot is”

– áll a jelentésben. A tulajdonosok pénzügyi forrásokat is biztosíthatnak, hogy a társaság fenntartsa a tőke és a likviditási szintjét, például rugalmasan kezelik a tulajdonosi kölcsönök visszafizetését a vállalkozás cash flow-ja függvényében. Szükség esetén meg is hosszabbítják a törlesztés idejét.

(Borítókép: A koronavírus-járvány miatt üres budapesti Intercontinental szálloda dolgozói a szobákban úgy kapcsoltak világosságot 2020. március 30-án, hogy az a 4U!, vagyis a For You! (Érted!, Értetek!) üzenetet jelenítse meg. MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink