Lerántjuk a leplet: ennyi Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon

Hírek vg.hu
Kétszer, illetve háromszor több vietnámi és Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adataiban mért. Az ok nem más, hogy van a KSH-nál sokkal pontosabb becslést végző szervezet. Az adatok ezzel együtt kétségtelenül félreértésekre is okot adnak, főleg ha egyes lapok nem tudják értelmezni a különbséget a kvóta és az összes kiadott engedély között – közölte a Világgazdaság.

A valóságban több tízezer fővel több külföldi vendégmunkás lehet hazánkban, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) állít. A KSH épp a napokban tette közzé Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac című kiadványát, amelyből az derült ki, hogy tavaly a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett, miután a harmadik országbeli munkavállalók száma jócskán megugrott.

A legtöbben (5,1 ezer fő) a Fülöp-szigetekről érkeztek, akik már 6724-en vannak, de jelentősen nőtt a vietnámi, a kirgiz, az indiai és az orosz alkalmazásban állók száma is, miközben a legnagyobb számú, ukrán, szlovák és román munkavállalóké csökkent.

Módszertani okok miatt azonban a KSH-nál sokkal pontosabban méri a vendégmunkások számát idehaza a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, utóbbi ugyanis a kiadott munkavállalási engedélyek alapján közli az adatokat, ami értelemszerűen közelebb áll a valósághoz.

Az NFSZ szerint tavaly a hazai hatóságok a kvótának megfelelően 42 163 munkavállalási engedélyt adtak ki Európán kívüli országok állampolgárainak. A legtöbb új engedélyt a vietnámiak kapták, szám szerint 6501-et, utána következnek az indiaiak (4493), a törökök (3679), a koreaiak (3006), és csak ötödik helyen a Fülöp-szigetekiek (2703). Mivel sok vendégmunkás az előző évben érkezett hazánkba, ezért reálisabb képet ad Magyarországon jelen lévő vendégmunkásokról a 2023. december 31-én érvényes munkavállalási engedélyek száma.

Eszerint tavaly év végén Magyarország területén 16 964 vietnámi, 11 210 Fülöp-szigeteki tartózkodott, összesen pedig 87 661 munkavállalási engedély volt kiadva nem szomszédos harmadik országok állampolgárainak.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink