LEO: a közösségépítés értékteremtése

Hírek Érsek M. Zoltán
Közösségépítő menedzsernek tartja magát Schmidt József, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) tíz év után leköszönt elnöke, aki tiszteletbeli elnökként segíti tovább a szervezet munkáját. Szavai szerint a LEO megalapítása és a szervezet eddigi munkája a szakmai együttműködés új fejezetét nyitotta meg a létesítménygazdálkodásban.

Schmidt József számára különleges év 2023: 30 éve állt munkába, a különböző multicégeknél szerzett tapasztalattal a háta mögött 20 éve a Future FM Zrt. vezérigazgató-helyettese és 10 éve fogalmazódott meg benne a létesítménygazdálkodással foglalkozó cégek vezetőit összefogó LEO megalapítása. A szakemberben a multinacionális vállalatoknál tapasztalt szervezetépítés kapcsán fogalmazódott meg, hogy ha egy ügyet sikerre akarunk vinni, azt is látni kell, hogy mi az a cél, amit el akarunk érni.

A csapatmunkába és az együttműködésbe vetett hit vezette akkor is, amikor a megváltozott gazdasági környezethez való alkalmazkodás által is vezérelve a létesítménygadálkodási ágazat szakmai munkájának megújítását, elmélyítését célul tűzve, a LEO létrehozásának kezdeményezője volt.

– Az ágazat legnagyobb cégeinek vezetőivel lezajlott találkozók alkalmával fogalmazódott meg az, hogy miközben versenytársak vagyunk és maradunk, mindig megvannak azok a közös pontok, amelyek mentén az egész szakma hatékony képviselete és fejlődése érdekében nélkülözhetetlen a folyamatos párbeszéd. Egy baráti beszélgetésből kiindulva végül így került sor arra, hogy a tíz legnagyobb cég vezetői, a szakmaiság jegyében 2013-ban megalapították az Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetségét, a LEO-t”- magyarázza Schmidt József.

A szervezet munkáját jól minősíti, hogy az elmúlt években a LEO folyamatosan gyarapodva, ma már az ágazat meghatározó vállalatait képviselve 46 tagot számlál. Mindeközben meghatározó szerepe van a szakmai standardok meghonosításában, a közös érdekképviseletben, a hiánypótló kiadványok megszerkesztésében és a legújabb nemzetközi trendek bemutatásában.

– A mondás igazsága, hogy bajban ismerszik meg a barát, a LEO esetében is beigazolódott. Mert annak ellenére, hogy a szervezet tagjai ma is versenytársként lépnek fel a piacon, a legnagyobb baj, a covid kitörésének idején minden korábbinál komolyabb összefogás és együttműködés jellemezte a szervezet tagjainak munkáját: folyamatosan megosztottuk egymással a pandémiával kapcsolatos információkat és a védekezéssel kapcsolatos legjobb tapasztalatokat – fejti ki a szakember.

Schmindt József/Fotó: Future FM

Aki a szerint a szakma fejlődésének záloga nemcsak a legújabb szervezeti megoldásokban és műszaki berendezésekben rejlik. Mert még ennél is fontosabb, a jövő generációjának megnyerése. Már csak azért is, mert miközben kevesen gondolnak rá, a létesítménygazdálkodás szinte mindenkinek az életét befolyásolja, aki például közintézményekben, vagy bevásárlóközpontokban jár. A létesítményüzemelés vonzerejét ráadásul az is növeli, hogy nem egy szakmát jelent, hanem számtalan szakma együttműködéséből áll, ahol a mérnöktől kezdve a mesteremberig számtalan tudás megtalálja a maga helyét.

A LEO nyolc évvel ezelőtt ennek szellemében indította útjára Szeretem a szakmám című szakiskolai pályázatot, megismertetve a fiataloknak a munka szépségét és azt, hogy ez az összetett szakma hosszútávú karrierlehetőséget, biztos megélhetést kínál.

A szakmai munka keretében pedig a LEO létrehozta azt az egyedülálló, folyamatosan frissülő digitális jogszabálygyűjteményt, amely mindig az aktuális információkkal segíti a tagvállalatoknál dolgozó szakemberek munkáját. Emellett tavaly jelent meg az az FM Benchmarking IV. kiadvány, amely teljeskörű összefoglalót ad a létesítménygazdálkodási szakma aktuális magyarországi helyzetéről, valamint arról a teljesítményről, ami az összesen több mint 15 millió négyzetméternyi – az irodaházak mellett többek között gyárakat, üzemeket, logisztikai központokat is magába foglaló – hazai ingatlanvagyon kezeléséhez kötődik. Az ezernél is több ingatlan adattábláit tartalmazó könyv nemcsak a szűken vett szakma, hanem az ingatlan tulajdonosok, a vállalatvezetők, a létesítménygazdák, a gazdasági vezetők, az FM és Property menedzserek számára is rendkívül értékes és hasznos információkat kínál.

A LEO elnöke szerint a külső környezet felgyorsult változására a szervezetnek is folyamatos megújulással kell válaszolnia. Schmidt József ezért is jelezte, hogy a három választás eredményeként tíz évig betöltött elnöki pozíciót negyedszerre már nem pályázza meg.

– Miközben megtisztelő, hogy tiszteletbeli elnökként számítanak rám, azt gondolom, hogy az új elnök Vágó László, aki éveken át elnökhelyettesként segítette a munkámat, illetve a kibővült elnökség eredményesen végzi majd a munkáját. Sikeresen alkalmazkodva az olyan kihívásokhoz, mint a digitalizáció és a fenntarthatóság térnyerése, ami a létesítmény gazdálkodásban is érezteti már a hatását – fejtette ki Schmidt József.

Borítókép: illusztráció, Etele Pláza látványterv/Fotó: Figyelő

További híreink