Lengyelország: sorsdöntő vasárnap

Hírek Nemes Tamás
A blokk egyik legnagyobb gazdasága egy sorsdöntő szavazás előtt áll. Az előző kormány EU-ellenessége, egy ellenzéki kormány vérfrissítése is reális kimenetelnek tűnnek, amelyek ellentétes irányba terelhetik az Uniót is.

Mintegy 38 millió lakosával Lengyelország az Európai Unió egyik legnépesebb tagállama és a közép-európai térség legerősebb gazdasága is, a hétvégi választások pedig döntőek lehetnek nemcsak az ország, hanem a kontinens jövője szempontjából is. A felmérések kormánypárti győzelemre számítanak, a piacok pedig az ellenzékben bíznak, de szinte biztos, hogy az eredmény kellemetlenül szoros lesz.

Bár a legtöbb közvélemény-kutatás szerint a jelenleg is hatalmon lévő Jog és Igazságosság (PiS) vezet, az ellenzéki Polgári Platform (KO) egy lehetséges koalíció élén képes lenne megszerezni a parlamenti többséget. Jelenleg tehát Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (címlapkép) pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat.

A piacok az utóbbiban bíznak, mivel a gazdasági stabilitás ellenére a lengyel részvények a jelenlegi kormány 8 éve alatt nagyon gyenge hozamot értek el.

A hárompárti ellenzéki blokk győzelmének növekvő esélyeiről szóló hírek a héten a varsói részvények és a zloty árfolyamának emelkedéséhez vezettek, valamint a lengyel dollárkötvények is megerősödtek. A választás döntő jelentőségű az Unió politikai pályája szempontjából. A PiS-kormány alatt a jogállamiság megsértésére hivatkozva az EU elzárta az országnak járó uniós források egy részét, ráadásul a lengyelek kulcsfontosságúak az Ukrajnába irányuló segélyek és fegyverek szempontjából is – az európai politikában azonban a lengyelek Magyarország mellett fontos ellensúlyt képeztek az Brüsszellel szemben.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaságban olvasható

Lengyel választások: a célegyenesben sem lett tisztább, ki nyer vasárnap

Címpalpkép: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink