Lengyel választások: az új kormánynak sem érdeke, hogy haragban álljon Magyarországgal

Hírek
Nem fog egyről a kettőre felállni az új lengyel kormány, erre november második feléig biztosan várni kell. Ha a következő kormányfőt Donald Tusknak hívják majd, az kétségtelenül más irányt jelent az eddigi lengyel politikai felfogáshoz képest.

Ahogy arról a Világgazdaság is részletesen beszámolt, mintegy másfél napig tartó számlálást követően kedden kora délelőtt végeztek az összesítéssel a lengyel számlálóbiztosok és megszületett a 2023-as országgyűlési választás végeredménye. Mintegy 29,5 millió lengyel volt jogosult a szavazásra, több mint 74 százalékuk járult az urnákhoz – ez 13 százalékkal magasabb arány, mint négy éve.

  • A választást a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nyerte meg 35,38 százalékos eredménnyel. Ez 7,64 millió szavazatot jelent. Az ő miniszterelnök-jelöltjük a jelenlegi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki, erős emberük pedig a pártelnök, Jaroslaw Kaczynski nagy múltú politikus.

Nem hiszem, hogy kellene attól tartani, hogy rosszabbul alakul a jövőben a lengyel-magyar viszony –

erről a magyar országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója beszélt a Világgazdaságnak. Ewa Rónay szerint bár nehéz jósolni, de egy új lengyel kormány létrejöttével is meg fog maradni a két ország közötti jó kapcsolat, már csak a népek közötti szimpátia miatt is.

A szakértő szerint akár másfél hónapig is eltarthat, mire felállhat az új lengyel kormány. Megjegyezte, hogy egy elhúzódó kormányalakítás nem érdeke Lengyelországnak, pláne a mostani geopolitikai helyzetben. Ő azt valószínűsíti, hogy Andrzej Duda először a PiS-t kéri fel a kormányalakításra, de szerinte is az a realitás, hogy Jaroslaw Kaczynski pártja képtelen lesz többséget gründolni. Ezért aztán az ellenzék kap majd megbízást. Fel hívta rá a figyelmet, hogy a három ellenzéki párt nyomást gyakorolhat az elnökre és felszólíthatják arra, hogy rögtön ők kapjanak mandátumot. Ezt támasztja alá Jan Grabiec, a KO szóvivőjének hétfői nyilatkozata is, amely szerint Andrzej Duda arcvesztés nélkül nem jelölhet kormányfőnek olyan személyt, aki nem a parlamenti többséget képviselné.

Mindenesetre a magyar parlament lengyel szószólója úgy értékelt:

Teljesen mindegy, milyen kormány kerül hatalomra, meg fog maradni a közös hang a lengyel és a magyar vezetés között. Ez eddig is így volt a történelem során és most is így lesz.

Függetlenül attól, hogy valaki szimpatizál-e vele, Tusk tapasztalt politikus, ráadásul nem agresszív ember. Pontosan látja a mostani feszült helyzetet a világban. Neki se érdeke, hogy további konfliktusokat gerjesszen, pláne nem Magyarországgal szemben.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink