Lengyel választás: most már minden az államfőn múlik

Hírek
Majdnem az összes szavazatot megszámolták Lengyelországban. Lényegében véget értek a 2023-as országgyűlési választások.

A leadott szavazatok 99,48 százalékát feldolgozta a lengyel választási bizottság – derült ki a szervezet honlapjáról.

A 100 százalékos feldolgozottság ma várható.

Ennek legfőbb oka, hogy a külföldi, nagyjából 600 ezer szavazat összesítése még zajlik. Ezeket egyébként Varsó belvárosi választó kerületének szavazataihoz öntik hozzá.

Kit kér fel a kormányalakításra a lengyel államfő?

Erre már csak azért is lesz lehetősége, mert a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Andrzej Duda lengyel államfő Mateusz Morawieckit kéri fel kormányalakításra, mint a győztes erő miniszterelnök-jelöltjét. A PiS kormányalakítási próbálkozása biztosan nem lesz gyors, akár egy-másfél hónapot is igénybe vehet. Ez abból a szempontból végülis indokolt, hogy a jobboldali pártnak csodát kellene tennie ahhoz, hogy többséget szerezzen maga mögé.

Ha ebben kudarcot vall, az államfő megadja majd a lehetőséget az ellenzéknek és Donald Tusknak. Azonban lehet, hogy erre csak novemberben kerül sor. Hacsak Duda nem húz egy váratlant és nem kezdi rögtön a sort a KO-val. Erre papíron lenne lehetősége, igaz, meglepő lenne, ha meghúzná. Egyrészt a szokásjog miatt, másrészt mert annak idején 2015-ben a PiS jelölte a köztársasági elnöki posztra. Persze Duda nem tartozik senkinek semmivel, 2020-ban újrázott, a ciklusa 2025-ben ér véget.

A cikk a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Andrzej Duda lengyel államfő dönt, kinek ad megbízást az új lengyel kormány megalakítására – Fotó: Andrej Iwanczuk / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink