Lendületesen szárnyal a forint a piacon

Hírek Figyelő.hu

Az amerikai munkaerőpiaci adatok péntek délutáni közlése előtt új lendületet vett a forint erősödése, majd folytatódott, pedig a számok alapján a visszavonuló lett volna a logikus. A forint vásárlói a héten egyebek közt abból meríthettek bátorságot, hogy szerdán az amerikai jegybankak számító Federal Reserve jelezte: szünetet tart a kamatemelésekben, az Európai Központi Bank azonban a szigorítás folytatódását helyezte kilátásba. Pedig a frissen kijött magyar gazdasági adatok sem voltak szívderítőek − írta 16 óra után a VG.hu.

A forint a meglepően erős amerikai munkaerőpiaci adatok közlésének a környékén is folytatta az erősödést az elmúlt több mint egy év legerősebb szintjei felé, holott a számok inkább a gyengülést indokolták volna, ha még működik a tavaly erős piaci logika, amely szerint a magyar fizetőeszközt eladják, amikor a dollárt vásárolják. Majd a gazdasági portál hozzátette: újabb példa, hogy a forint az idén a múlt évtől teljesen eltérően többnyire fütyül a negatív hírekre: ezek olykor egy időre visszavetik, de van, hogy még ideiglenesen sem. A forint már az amerikai adatok közlése előtt elkezdett erősödni az euró ellenében, átlépve a 373-as szintet.

Amikor az amerikai munkaerőpiacok adatok kijöttek, a tavalyi logika alapján a forint számára is a hátraarc lett volna kézenfekvő, hiszen az euró gyengült a zöldhasúval szemben. A dollár visszakapaszkodásának az 1,1-es szinten túlra az volt az oka, hogy áprilisban jóval több álláshelyet teremtettek az amerikai nem mezőgazdasági szektorok, ami azt sugallja, hogy valamilyen formában folytatódhat a szigorú monetáris politikai az Egyesült Államokban − utalt rá a VG.hu elemezése. Majd hozzátette: bár tizedik egymást követő kamatemelése után szerdán a Federal Reserve jelezte, hogy szünetet tart.

Az euró negyedszázalékos gyengülésére a dollár ellenében a forint teljesen érzéketlen maradt, mint már sokszor az idén. Háromnegyed órával az amerikai adatsor közlése után a forint az euró ellenében már a 372-es szintet ostromolta, tovább haladva a múlt hónapban 371-en túl elért több mint egyéves csúcs felé.

A forint annak ellenére erősödik, hogy a reggel közzétett magyar makrogazdasági adatok nem voltak fényesek: éves összehasonlításban esett az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is, technikai recesszióra utalva. Igaz, az euróövezetből is gyenge számok érkeztek: zuhantak a német ipari megrendelések és visszaesett a fogyasztás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink