Lemond az igazságügyi miniszter, Varga Judit az EP-ben képzeli el jövőjét

Hírek vg.hu
Július végén távozik az Igazságügyi Minisztérium éléről Varga Judit. A Magyar Nemzet értesülései szerint a miniszter fogja vezetni a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját a 2024-es EP-választáson.

Varga Judit távozik a kormányból, az igazságügyi miniszter az Európai Parlamentben vezeti majd a Fidesz–KDNP listáját, így Magyarországot a jövőben az Európai Unióban fogja képviselni – értesült a Magyar Nemzet. Annak érdekében, hogy teljes erőbedobással az EP-kampányra koncentrálhasson, lemond a miniszteri posztjáról. Varga Judit a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy valóban az Európai Parlamenti munkával akar a jövőben foglalkozni, ami mellett a miniszter posztot már nem tudná betölteni.

Varga Judit lemondásáról szóló hírt a Magyar Nemzetnek megerősítette, erről tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt. Hozzátette, hogy a jövőjét az EP-ben képzeli el. Amint kormánnyal átbeszélik a dolgot, július 31-én távozik a tárca éléről.

Varga Judit kilenc év európai munka után, 2018-ban a köztársasági elnök javaslatára európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár lett, majd 2019-től a negyedik Orbán-kormányban igazságügyi miniszterré nevezték ki.

Varga Judit államtitkárként és miniszterként is fontos szerepet vállalt Magyarország képviseletében és védelmében az Európai Unió előtt. Részt vett a magyar jogállamiságot kétségbe vonó Sargentini-jelentés elleni érvrendszer kidolgozásában, illetve a kormány ellen indított 7-es cikk szerinti eljárásban is képviselte az országot.

A Világgazdaság cikke szerint Vargát 2020-ban a Forbes Magazin Magyarország harmadik legbefolyásosabb női közéleti szereplőjének tartotta. A miniszter köztársasági ösztöndíjas jogász. Jól beszél angolul, németül és franciául, illetve társalgási szinten spanyolul is.

A miniszter kijelentette, hogy jobboldali fordulatot vár a 2024-es EP-választáson, illetve megígérte, hogy aktív szerepet vállal az európai kampányban. Hozzátette, hogy mindent megtesz azért, hogy a konzervatív erők megerősödjenek az Európai Parlamentben.

Borítókép: Varga Judit, igazságügyi miniszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink