Lelkiismeret-furdalás nélkül

Hírek
Lehet-e egyensúlyt találni a munka-karrier és a gyermekvállalás-család tengelyek között? Erre a kérdésre kereste a választ a Figyelő kerekasztal-beszélgetésén Szajlai Csaba főszerkesztő-helyettes és a beszélgetés résztvevői.

Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatójának elmondása szerint lehetséges, ugyanakkor feszültségekkel terhes is, hiszen valamiről azért mindig le kell mondani. „Nekem például többször volt lelkiismeret-furdalásom, mert megint nem én mentem a gyermekért az óvodába” – fogalmazott.

Katona Ildikó, az MKB vezérigazgató-helyettesének sima és zökkenőmentes, lépcsőfokról lépcsőfokra vezető karrierútja után természetes és egyértelműen összeegyeztethető.

Baráth Mónika, a Lapker igazgatója pedig úgy fogalmazott, hogy ha egyszer eldöntöttük az irányt, akkor azt teljesen át kell élni. „Én fél év után, teljesen tervezettem mentem vissza dolgozni, hónapokkal előre kiválasztva a bébiszittert, és megszervezve, hogy ki, mikor legyen a babával. Nem akartam éveket kiesni a munkából, és ott volt a lehetőség, hogy visszavárnak. Azért volt lelkiismeret-furdalásom, mert nem volt lelkiismeret-furdalásom” – mesélte Baráth Mónika.

Az élet teljességét adja a mindennapokban, hogy az életünk minden mozaikdarabkáját összerendezzük, amiben nem elválasztható munka és család – ezt már Molnár-Bánffy Kata mondta, a Salt Communications ügyvezető-tulajdonosa. Szerinte sokszor kell feladni valamit a munkából, azaz a karrierlehetőségekből, hogy a család jól működjön. „Magam és férjem is előbbre tartana a karrierjében, ha nem „akadályoznánk” úgymond egymást a család dolgai miatt. De azt hiszem, büszkélkedhetünk azzal, hogy kevesen élnek olyan boldog életet együtt, mint mi” – fogalmazott.

Szentkuti Gabriella úgy látja: nagyon jó, hogy ma már nem kell választani, minden nőnek van lehetősége előre jutni, csak el kell döntenie, hogy mennyire. „Ezért néha másképp szervezzük az életet, rugalmasan kezeljük a munkaidőt” – tette hozzá. Katona Ildikó üdvözölte, hogy növekszik a diplomás nők aránya, hiszen a nők szorgalmasak, és másképp kezelik a teljesítmény kérdését. „Fontos, hogy az MKB-nál például két női vezérigazgató-helyettes is van, illetve a vezetői pozíciókban is több nő dolgozik” – mondta.

A kerekasztal tagjai egyetértettek abban, hogy a felsővezetői körökben nagy szükség van a női kompetenciákra. Baráth Mónika például hozzátette: „Nem kell türelmetlennek lenni. Aki előre akar jutni, annak férfiként és nőként is teljesítményt kell letennie. A szintlépés mindig erőfeszítést igényel.”

Ezek is érdekelhetnek

További híreink