Lejárat előtt hasznosítják a magyar vakcinafelesleget

Hírek Figyelo.hu
Vagy eladjuk, vagy kölcsönadjuk vagy ingyen segítünk olyan államoknak, ahol vakcinahiány van.

Egy kedden megjelent kormányhatározat szerint 400 ezer adag AstraZeneca Covid-19 vakcinát adhat el Magyarország a Vietnámi Szocialista Köztársaság részére. Korábban júliusban Portugáliának adtunk el 200 ezer adag szintén AstraZeneca védőoltást, a Szlovák Köztársaságnak pedig szintén júliusban 300 ezer adag AstraZeneca Covid-19 elleni oltást adtunk kölcsön – emlékeztet a VG cikke.

Szintén júliusban a Cseh Köztársaságnak segítettünk, 204 750 adag Pfizer-vakcinával, egy kölcsönadási szerződés keretében.

Bosznia-Hercegonivának és Montenegrónak 200-200 ezer adag Sinopharm SARS-CoV-2 vakcinát adtunk ingyen, májusban pedig 6 ezer adag AstraZeneca Covid-19 vakcinával segítettünk Észak-macedón Köztársaság számára a járvány megfékezését.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Magyarországra 19,2 millió adag védőoltás érkezett be, amelyből összesen az oltási kampány során több mint 11,5 milliót használtunk fel. Vagyis körülbelül 7,7 millió adag vakcina állhat még a raktárakban.

Vannak olyan országok, ahol vakcina hiány van, de Magyarország nem ilyen

– mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Hozzátette: mi azt a gyakorlatot követjük, hogy amikor a vakcinák szavatossági idejének lejárta közeledik, akkor azt a védőoltás mennyiséget valamilyen módon megpróbáljuk hasznosítani, ezért például kölcsönadunk a lejáró védőoltásokból olyan országoknak, akiknek nincs elég vakcinája, de volt olyan is, amikor segítségként, támogatásként adtunk át más államoknak oltást, és az is előfordul, hogy értékesítettünk vakcinákat.

Ezeket a megoldásokat ötvözzük azért, hogy egyetlen tétel védőoltást se kelljen kidobni a szavatossági idő lejárta miatt

– mondta Novák Katalin.

A friss járványügyi adatok alapján Magyarországon

a beoltottak száma 5,8 millió fő, közülük 5,5 millióan már a második oltását is megkapták, 646 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Gordon Brown volt brit miniszterelnök szerint a fejlett országoknak hozzá kell járulni a globális oltókampányhoz. Az új ENSZ-nagykövet javaslata szerint még a lejárati idejük előtt szükséges eljuttatni a vakcinákat a szegényebb országokba.

A kisgyerekek beoltására buzdít a Pfizer

(Borítókép: Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésû, koronavírus elleni vakcinája fecskendõkben elõkészítve az oltáshoz a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 4-én. (MTI/Balogh Zoltán)

További híreink