Lehullt a lepel a Momentum-mítoszról

Hírek
Megalakulása óta azt mantrázta a Momentum Mozgalom, hogy csupán mikroadányokból tartja el magát a párt, most kiderült, koránt sincs ez így. Milliárdos üzletemberek bukkantak fel a párt körül.  

Drága bulit tartott Bodajkon Nyitás Fesztivál néven a 2024-es budapesti olimpia megakadályozásával országos ismertséget szerző Momentum. Többször megkapták a kérdést: miből telik a több tízmilliós fesztiválra. A válasz eddig mindig az volt, hogy az emberek támogatásából. Ezt eddig úgy kellett értenünk, hogy a lelkes szimpatizánsok által összedobott tízezer forintos mikroadományokból finanszírozták a programjukat. Fekete-Győr András, Orosz Anna, az azóta a talán nem véletlenül lemondott Potyondi Edina elnökségi tagok, és Hajnal Miklós szóvivő is ezt hangsúlyozták.

A 168 óra videójában Soproni Tamás, a szervezet egyik vezető politikusa azt állította, hogy nincs a Momentum mögött komoly anyagi támogatás, nincsen pénzük, csupán a szimpatizánsok kemény munkája, valamint az okos gazdálkodás révén ilyen sikeresek. Így tudnak például 9 hónappal a választások előtt 10 millió forintot  záró fesztivált megengedni maguknak.

A Heti Válasz csütörtöki cikke után azonban elomondhatjuk, hogy hazudtak, vagy legalábbis nem bontották ki az igazság minden szeletét. Kiderült ugyanis, hogy Bojár Gábor, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítójától, valamint Raskó György agrár-nagyvállalkozótól is nagyobb összeget fogadtak el, már az év elején, a Nolimpia kampány során is. Bojár Gábor egymillió forinttal toldotta meg a büdzsét, Raskó György nem árulta el, hogy pontosan mennyivel szállt be a féléves párt finanszírozásába. Bojárról már korábban is tudni lehetett, hogy lelkes baloldali-liberális szimpatizáns, a magát egykor a jobboldalon pozicionáló, gazdasági okokból is a kormány ellenfelének számító Raskó pedig a támogatásért cserébe konkrét politikai megrendelést is adott a Momentumnak. A párt egyértelműen az ő kottájából is játszik, hiszen elutasítják az MSZP-vel és a DK-val való együttműködést.

A néhány hónapos párt, amely eddig cáfolta, hogy a mikroadományokon túl ekkora összegeket is kap, bizony nagyvállalkozók kívánalmait teljesítik, természetesen a saját értékrendjüknek megfelelően. Mi jöhet még?  

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink