Legsikeresebb évét zárta tavaly a Gránit Bank

Hírek Tóth Balázs
Eddigi legsikeresebb évét zárta a Gránit Bank 2021-ben és az idei év első négy hónapja is terven felüli számokat hozott – jelentette be Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a bank csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a növekedés üteme továbbra is szektorátlag felett van.

A Gránit Bank ma már a 10. legnagyobb bank, amely a 2021-es esztendőt – az előző évinél több mint kétszer nagyobb – 4,5 milliárd forintos adó előtti nyereséggel zárta.

Az utóbbi időszak innovációi közül Hegedüs Éva kiemelte szelfivel történő teljesértékű számlanyitást, a fenntarthatóságot szolgáló zöld bankkártyát és a banki mobilapplikációban elérhető világelső Öko Kalkulátor funkciót. Jelezte, a Gránit modern bankként, a hazai piacon elsőként digitalizálta a jelzáloghitel-igénylés folyamatát.

A Gránit Bank 2010. évi alapítása óta éves átlagban közel tízszer gyorsabb ütemben nőtt, mint a hazai pénzintézek, 2021-ben pedig eddigi legsikeresebb évét zárta. Mérlegfőösszege 2021 végére közel 700 milliárd forintot ért el, amely 20 százalékkal haladja meg az előző évit, miközben a bankszektor éves átlagos növekedése 16 százalék volt.

A bank vállalati és lakossági hitel- és kötvény-állománya 264 milliárd forintot tett ki, 26,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban

(a szektorszintű éves átlagos növekedés 18,8 százalék volt), míg a lakossági betétállomány több mint 30 százalékkal bővült egy év alatt, kétszer akkora ütemben, mint a hazai bankoknál.

A bank adózás előtti eredménye elérte a 4,5 milliárd forintot, amely több mint kétszerese az egy évvel korábbinak. Az adó utáni eredményt, amelynek nagysága közel 4 milliárd forint – a bank részvényesei egybehangzó döntéssel az eredménytartalékba helyezték, így a bank idén sem fizet osztalékot. A 2021-es évvel együtt eddig a Gránit Bank tulajdonosai a megtermelt 11 milliárd forint adózás előtti eredményből közel 9 milliárdot forgattak vissza a bank tőkéjébe.

(Fotó: Jászai Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink