Legalizálná Fodor Gábor a kannabisz használatát

Hírek
Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, független országgyűlési képviselő legalizálná a kannabisz használatát Magyarországon. Erről pénteken  törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Legalizálná a kannabisz használatát az SZDSZ volt oktatási minisztere. Fodor Gábor törvényjavaslata így kezdődik: Az Országgyűlés felismerve a kannabisz fogyasztása kriminalizálásának veszélyeit, valamint azt, hogy a büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika nem lehet sem hatékony, sem pedig igazságos, mivel sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint a drogfogyasztás maga, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni, felismerve a kannabisz gyógyászati és rekreációs használatának létjogosultságát, elfogadva azt, hogy a „kannabisz, mint belépő drog” elméletet a tudomány nem igazolta, az alábbi törvényt alkotja.” A politikus ennek keretében módosítaná Btk-t, és a gyógyszerpiacot szabályozó törvényeket.

A kormány felhatalmazná, hogy rendeletben szabályozza a kannabisz saját célú és ipari termesztésének, előállításának, valamint árusításának szabályait, az árusító helyek köznevelési intézményektől való fizikai távolságát, a magánszemélynél tartható kannabisz legnagyobb mennyiségét. Emellett a kannabisz termesztéséből és árusításából származó állami bevételek elköltésének szabályait is szebályoznia kellene szerinte a kormánynak, gondoskodva arról, hogy annak kereskedelmi forgalmából származó adóbevételek legalább 50 %-ából drogpolitikai és ártalomcsökkentő programok költségeit finanszírozza a központi költségvetés. Ennek  további 25 %-át e törvény által elért eredmények vizsgálatára és hatástanulmányaira köteles fordítani.

Az egészségügyért felelős minisztert fodor törvényjavaslata felhatalmazná, hogy rendeletben szabályozza a kannabisz gyógyászati célú fogyasztásának szabályait.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink