LED fényforrások a zöldségtermesztésben

Hírek Tóth Balázs
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) megkongatta a vészharangot, a szervezet legfrissebb, éghajlatváltozást vizsgáló felmérése szerint az évszázad végére akár 3 fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet a Földön. Az év első felében mért széndioxid-kibocsátás ugyanis 1,2 százalékkal túllépte a 2019 ugyanezen időszakában mért szintet. A globális felmelegedés mindent és mindenkit érint, különösen igaz ez az agráriumra és a fiatal szakemberekre.

„ A K&H fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázata már hét éve támogatja azoknak az agrárhallgatóknak a munkáját, akik innovatív kutatásukkal hozzájárulhatnak az ágazat fenntartható fejlődéséhez és bolygónk jövőjének megóvásához. Idén 2022. szeptember 30-ig még be lehet nyújtani a pályázatra a dolgozatokat” – mondta Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője.

Innovatív technológiákra van szükség a klímasemlegességhez

A legújabb tanulmányok szerint a globális élelmiszer-termelés felelős a felmelegedést okozó gázok kibocsátásnak egyharmadáért. Nem könnyű napjainkban zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozni, számos kihívással kell szembenéznie az ágazatnak. A termőterületek csökkennek, az időjárás egyre szélsőségesebb, a népesség pedig dinamikusan nő. Idén ráadásul az emelkedő infláció, az energia- és építőanyagárak növekedése, a munkabérek emelkedése és az orosz-ukrán háború miatt folyamatos a bizonytalanság.”Mindezek következtében újra előtérbe kerülnek az olyan termesztési megoldások, ahol kis alapterületen lehet maximalizálni a termelést, a környezeti tényezőktől függetlenül tudunk termelni, ráadásul fenntartható módon” – mondta Tresó István. Ilyen például az egyik hazai siker, a SMARTKAS, amely zöld, megújuló okosüvegházakat, beltéri „farmokat” tervez és hoz létre, vagy a Start it @K&H inkubátorban fejlődő belvárosi pincegazdaság, a bedrock.farm, ami Budapest legjobb éttermeinek biztosít friss, vegyszermentesen előállított mikrozöldeket és fűszernövényeket.

LED-es fényreceptet kapjanak a növények

Boros Ildikó Fruzsina, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertese a növények oldaláról a növényspecifikus fényreceptek alkalmazását vizsgálta, mégpedig a mesterséges megvilágítással ellátott zárt termesztési rendszerben. A sikeres termesztés egyik kritikus pontja az ilyen termesztő-létesítményekben a helyes növénymegvilágítás, ami leginkább a felszínre jutó fénymennyiségen túl a fények „összetételét” jelenti. Attól függően, hogy milyen növénnyel dolgozunk és mi a célunk (levél/virág/termés növesztés) más és más környezeti és tápanyag utánpótlási igényeket kell biztosítani. „A kutatásom során bebizonyosodott, hogy kizárólag a fénykörnyezet megváltoztatásával befolyásolhatók a saláták beltartalmi paraméterei és növekedésük. A növényspecifikus fényreceptek előállításában ezért a LED fényforrásoknak kulcsszerepük van” – mutatott rá a fiatal szakember.

TÓTH BALÁZS

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink