Lecsapott az MNB a Cetelem Bankra

Hírek Figyelo.hu

Az MNB felfüggesztette a Magyar Cetelem Bank Zrt. fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítését.

A bank ugyanis megsértette a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel pályázati kiírás vonatkozó pontjait azzal, hogy július 1-től nem biztosította a teljeskörű online hitelfelvétel lehetőségét a hitelfelvevők számára. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői levélben értesítette a Magyar Cetelem Bank Zrt.-t (Magyar Cetelem) a fogyasztóbarát személyi kölcsönére vonatkozó minősítése felfüggesztéséről.

A hitelintézet ugyanis nem felelt meg a pályázati kiírásban szereplő – a minősítés elnyerésekor számára is ismert –, a személyi kölcsönök online igényelhetőségére vonatkozó előírásának.

A felfüggesztés visszavonására akkor van mód,

ha a Magyar Cetelem (megadott határidőn belül) a teljeskörűen biztosítja az online hiteligénylési folyamat lehetőségét az ügyfeleknek. A fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítés elnyeréséhez a pályázó pénzügyi intézményeknek a velük már szerződéses kapcsolatban álló adósok számára idén április 1-től, minden más ügyfél (vagyis az új, a bankkal korábban nem szerződött hiteligénylők) számára pedig július 1-től lehetővé kell tenni a teljeskörű online hitelfelvétel lehetőségét.

A pályázati kiírás alapján az online hitelfelvétel a hagyományos eljáráshoz képest a fogyasztók számára még gyorsabb és olcsóbb folyamatot jelent. Az online hitelfelvétel folyósítási díja ugyanis ingyenes és a kölcsönt a hitel befogadását követő 2 munkanapon belül folyósítani kell (hagyományos eljárásnál a díj a hitelösszeg maximum 0,75 százaléka és a folyósítási idő 3 munkanap).

A Magyar Cetelem 2020. december 31-én kapta meg a fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítést az MNB-től.

A hitelintézet ennek ellenére április 1-től nem tette elérhetővé meglévő ügyfeleinek az online hitelügyintézés lehetőségét, továbbá az ezt követő július 1-i dátumot sem tudta tartani.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönöket itthon így jelenleg 6 kereskedelmi bank, illetve banki fióktelep forgalmazza. Az idei év első hónapjaiban az összes újonnan felvett személyi kölcsön több mint 20 százalékát már a fogyasztóbarát termékek adták.

Az MNB honlapján külön információs felületet is létrehozott az érdeklődők számára a fogyasztóbarát személyi kölcsönök és egyéb termékek előnyeinek bemutatására, illetve az ügyfelek eligazodását termék-összehasonlító kalkulátor is segíti.

(Borítókép: A Cetelem Bank székhelye a Teréz krt. 55-57. A Magyar Cetelem Bank 1999 óta van jelen Magyarországon. Alapítója, és egyben 100%-os tulajdonosa a francia Cetelem S.A., amely közel 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a fogyasztási hitelezés területén. 1999-óta a BNP Paribas csoport tagja, amely az euró-zóna második legnagyobb pénzügyi csoportja, valamint a világ 8 legnagyobb pénzügyi csoportjának egyike. (MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink