Leállt a Tesla kínai gyára

Hírek D. GY.
Alkatrész hiányra hivatkozva leállították a termelés túlnyomó részét a Tesla sanghaji üzemében. Az amerikai cég 50 ezerrel 700 ezerre csökkentette idei várható globális eladásaira adott előrejelzését.

A Tesla közölte, hogy a termelés túlnyomó részét leállították a cég sanghaji üzemében, egyre nagyobb problémát okoz ugyanis a részegységek beszerzése – értesült a Reuters egy belső levelezést megismerve. Az amerikai autógyár eladásai áprilisban 98 százalékkal zuhantak az egy hónappal korábbi szinthez viszonyítva – közölte a kínai autóipari szövetség (CPCA).

Sanghajban immár hatodik hete tart a teljes lezárás, nagyon erős korlátok közé szorították az emberek mozgását és az áruszállítást. A Tesla üzemében már 200-ra csökkent a napi gyártás, holott április közepén még napi 1200-ról volt szó – egy kéthetes leállást követő újraindítás után. Az újraindítást követően 10 757 járművet gyártottak, ezekből azonban csupán 1512 kelt el – a CPCA adatai szerint. Márciusban még több mint 65 ezer járművet adtak el. A Tesla kínai gyára négy hónapja kezdte el működését, Model 3, illetfe Model Y típusú autókat állítanak itt elő. A vállalatvezetés azt tervezte, hogy napi 2600-ig futtatják fel a termelést.

A kínai autópiacot, a világ legnagyobb autópiacát nagyon súlyosan érintették a korlátozások. Az eladott járművek száma áprilisban 36 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül ugyanakkor az elektromos autók és a hibridek száma több mint 50 százalékkal emelkedett, főleg a hazai, az állam által támogatott modellek (BYD, SAIC-GM Wuling) kiugró értékesítéseinek betudhatóan. Egy másik autóipari egyesülés az áprilisi piacvesztést 48 százalékra teszi.

A Tesla által leállított gyártósorok becslések szerint 40 ezer autós kiesést jelentenek. Az amerikai gyár az idei évben globálisan 750 ezer autó értékesítésével számolt, ezt most 50 ezerrel csökkentették.

Borítókép: PuzzlePix / Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink