Leáldozik az önjelölt házmesterek kora?

Hírek
Kétséges, hogy pszichológiai vizsgálatnak lehet alávetni azokat, akik hobbi szinten tesznek feljelentéseket, de valamit tényleg kezdeni kellene az önjelölt házmesterekkel.  

Formabontó javaslattal állt elő a napokban Szöőr Anna pszichológus-jogász, aminek nagyjából az a lényege, hogy az úgynevezett feljelentőket – főleg azokat, akik ebből sportot űznek – elmeorvosi vizsgálatnak kellene alávetni. Szöőr szerint az nem lehet, hogy így lassítsák a hatóságok munkáját, s a feljelentők országát adatokkal is leírta: három éve közel negyvenezer feljelentés született mindenféle témákban. Tényleg jó soknak tűnik. Az általa összerakott csapat – ügyvédek, pszichológusok és orvosok alkotta szupergroup – hamarosan össze is ül kitalálni, hogy hogyan is kellene rendet vágni. A szakember minderről az Inforádióban beszélt, ahol Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is állást foglalt: “alapvető személyiségi jogokat sérteni csak azért, mert valaki szám szerint sok személyt jelent fel, és ez rögtön alapot adna arra, hogy az elmeállapotát vonjuk kétségbe, nem lehetséges.”

Azt persze majd eldöntik a hozzáértők, hogy mit lehet és mit nem, laikusoknak coki az asztaltól.

Viszont maga a témafelvetés azért megér két percet, mert az nem vitás: önjelölt házmesterek százezrei élnek itt, s noha összességében minden bizonnyal a feljelentések egy része jogos, e furcsa embertípus további százezrek életét keseríti meg minden egyes nap akár már csak a feljelentésre való utalgatással is.

Valóban vannak – bizonyos idő- és a párbeszéd lehetőségeinek kiaknázása után – olyan helyzetek, amikor az ember kénytelen kelletlen, a fogát összeszorítva, de csak belép a hivatal ajtaján. Rögzítsük: normális ember ódzkodik az ilyen procedúráktól. De akikről itten szó van – s ők aztán tényleg minden négylakásosnál nagyobb társasházban, minden tizedik házban fellelhetők – azok, akik tényleg minden számukra ellenséges rezdülésre feljelentő papírokat írogatnak, sokszor csak úgy sunyiban, élve a meglepetés erejével is. Ott ülnek a kredencnél a kockás abroszra hamuzva és zsigerileg várják a balhét. Bármibe belekötnek, elég ha csak – szerintük – rossz helyen áll az autó a közös parkolóban, vagy valaki nem zárta be a folyosó ablakát. A B-verzió az a típus, amelyik nem csupán a szomszédok, hanem a teljes lakóközösség életét keseríti meg kitartó aktivitásával. Közgyűlések megakasztása – amúgy is egy komoly műfaj, hiszen a jelenlévők sokszor arról sem tudnak megegyezni, hogy az ég kék – a jogik kiskapuk mindenképpen való kijátszása sokszor tényleg azt az érzetet kelti, hogy “ott valami probléma lehet”. Egyébként Szöőr Anna egy picit eltolta a fókuszt: nem csupán a hivataloknak van elege az ilyen emberekból, hanem azoknak kis, akiknek a közvetlen környezetükben kell élniük és szenvednek tőlük minden nap. Reggel, délben, meg este is.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink