Lázár János minisztériuma bejelentette, mikortól kapható az egynapos autópálya-matrica

Hírek vg.hu
Még tavaly novemberben vált ismertté, hogy Magyarországon is bevezetik az egynapos matricát. Viszont azóta se derült ki, hogy pontosan mikortól lehet megvásárolni. Egészen mostanáig.

A Világgazdaság többször beszámolt arról, hogy küszöbön áll az egynapos autópálya-matrica magyarországi bevezetése. Az új útdíjtermék bevezetése egy uniós irányelv átültetésére vezethető vissza, amelyet még 2022. február 24-én fogadott el az európai parlament.

Az, hogy itthon is megjelenik az egynapos matrica, még tavaly november végén vált ismertté. De azóta se derült ki, hogy pontosan mikortól lehet megvásárolni. Egészen mostanáig. A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) ugyanis a Világgazdaság kérdésre elárulta a hiányzó részleteket.

Hivatalos: bejelentették, mikortól és mennyiért kapható az egynapos autópálya-matrica

Az ÉKM arról tájékoztatta lapunkat, hogy az egynapos matrica 2024. április 1-jétől lesz elérhető.

Vagyis mindössze még néhány nap és a jövő héten húsvét hétfőtől megkezdődik az új útdíjtermék értékesítése. A tárca azt is közölte, hogy az egynapos matrica ára – az Európai Parlament és a Tanács 1999/62/EK irányelv, az úgy nevezett Eurovignetta irányelv rendelkezéseinek megfelelően – személyautóknak (D1 kategória) 5150 forintba fog kerülni. Ezt egyébként Lázár János már tavaly év végén előrejelezte.

Az ár megállapítása abból az uniós kikötésből indul ki, hogy az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 forint) legfeljebb 9 százaléka lehet.

  • Ez tehát a D1-es kategóriában 5153 forintot eredményezne, de a kerekítési szabályok miatt a végső ár 5150 forint lesz.
  • E modell alapján a D2-es díjkategóriába tartozó járművek esetében az egynapos matrica ára 7310 forint lehet, de ezt egyelőre nem erősítette meg az ÉKM.

Azt ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy az egynapos autópálya-matrica megjelenése az érvényben lévő többi matrica termék árára nem lesz hatással, tehát a többi termék változatlan formában, a 2024. január 1-jén kihirdetett áraknak megfelelően kapható a jövőben is.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: NÚSZ Zrt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink