Lattmann Tamás szakértelme mindenhol nélkülözhetetlen

Hírek
Ha már így felmelegedett ez a Lattmann Tamás, mint miniszterelnök-jelölt ügy, akkor lenne ezzel kapcsolatban pár gondolatom. Azt már lassan kezdjük megszokni, hogy némely közszereplő nem tudja eldönteni, hogy értelmiségi legyen vagy inkább politikus, de ez idáig nem nagyon beszéltünk arról, hogy mi a média felelőssége, hogy ez a jelenség így elharapódzott.  

Lattmann Tamás nemzetközi jogász idén januárban jelentkezett be a miniszterelnöki posztra, mint civil, ellenzéki jelölt, de Botka aktivizálódása hamar lesöpörte ezt a lehetőséget az asztalról. Hát igen, a politikus attól politikus, hogy ő legalább minimálisan ért hozzá, hogyan kell politizálni, a civil meg részben attól civil, hogy nem.

De most ne is ezen a százas szög egyszerűségű megállapításon rágódjunk. Azon érdemesebb lenne elgondolkodni, miért van az, hogy a Lattmann-félék nem tudják eldönteni, hogy ők "szakértők" vagy politikusok. Tanakodtam is ezen, aztán hirtelen megvilágosodtam: nem maguktól vannak szerepzavarban, a média kavarja össze őket is, meg a hírfogyasztókat is persze.

A G-nap óta természetesen belénkplántálták, hogy a Hír TV és a Magyar Nemzet csak az igazán "független és objektív". Olyannyira, hogy nem is olyan régen Lattmann Tamást, mint nagybetűs "szakértőt" hívták be, hogy legyen már oly kedves, mondja el a szakmai véleményét a kvótákról. Azt a Lattmann Tamást hívta be a "polgári" televízió ebből a célból, aki körülbelül egy évtizede a baloldali médiumok díszszakértője. 

A Hír TV-t az sem zavarta, hogy Lattmannt már régóta nem lehet csak egyszerűen független (baloldali) szakértőnek nevezni, mivel politikai ambíciói is vannak. Már 2015-ben rendszerbontó népszavazáson ügyködött, az idei év elején pedig már miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkezett.

Különösen vicces, hogy egyazon napon volt szakértő a Hír TV-n, aztán valott miniszterelnöki bejelentkezésének körülményeiről az ATV-ben. Hogy aztán egy napra rá ezt megismételje a Hír TV-ben is.

Én készséggel elhiszem, hogy Lattmannban ez nem okoz személyiségszakadást. Szerintem a nemzetközi jogász komolyan elhiszi, hogy a szakértői kormányzás (tehát a szakértői politizálás is) realitás. Az sem meglepő, hogy a baloldali politikusok felhasználtak egy újabb naiv értelmiségit, majd félredobták. De azt is észre kell venni, amikor ehhez a média is jól láthatóan aszisztál. Szépen bemutatja az illetőt, mint szakértőt, hogy elnyerje a bizalmat, aztán mintha mi sem történt volna, a következő alkalommal már mint politikust faggatják. Igaz, Lattmann már a tévés szakértő szerepében is olyan stílusban kommunikál, mintha egy ellenzéki párt szakpolitikusa lenne. Vagy mégolyanabban.

Azt már csak mellékesen jegyezném meg, hogy a "szakértői kormányzás" szlogenjét, meg magát a koncepciót nem igazán szokás demokráciákban alkalmazni. Ahol a nép választhat, ott bizony politikusok lesznek miniszterek. Ez van.

Ugye nem csak minket zavart meg ez a következetlenség? Mindenesetre a Hír TV szerkesztőit biztosan nem. A "polgári oldal" tévéjében simán lehet egy wanna be baloldali jelölt egyben szakértő is.

Borítókép: MTI Fotó: Marjai János

Ezek is érdekelhetnek

További híreink