Látszanak a járvány hatásai az Erste számain is

Hírek Barát Mihály

Az előző évitől jelentősen elmaradó adózás utáni eredményt ért el 2020-ban az Erste Bank, ami nagyrészt a megnövekedett tartalékképzéssel magyarázható.

Az Erste Bank Hungary Zrt. 22,9 milliárd forintos, adózás utáni nyereséget ért el 2020-ban, amely 62 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 60,4 milliárdtól – hangzott el a pénzügyi szolgáltató mai online sajtótájékoztatóján. A működési bevételek – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – a korábbinál kisebb mértékben, 3,6 százalékkal bővültek a moratóriumhoz kapcsolódó veszteségek levonása után. Ezen belül a nettó kamatbevételek 8,6 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 3,9 százalékkal emelkedtek, a kereskedési és konverziós bevétel azonban 20,6 százalékkal csökkent. A pénzintézet működési eredménye 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 79,6 milliárd forintot ért el.

A tavalyi eredményt ugyanakkor nagyban befolyásolták a járvány várható negatív hatásaival összefüggésben megképzett tartalékok is: a kockázati költségek 27,4 milliárd forinttal rontották a teljesítményt.

Az ügyfélhitelek állománya december végén 12,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 1811 milliárd forintot ért el, ám a növekedésben szerepe volt a 2020 márciusa óta élő hiteltörlesztési moratóriumnak is. Az állományon belül a lakossági hitelek mennyisége emelkedett nagyobb mértékben – 17 százalékkal –, miközben a vállalati oldalon 7 százalékkal nőtt a portfólió.

Az új hitelek kihelyezése ugyanakkor lassult az Ersténél, összességében 16 százalékkal maradt el a 2019-es teljesítménytől. A nemteljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) 2,5-ről 3,1 százalékra emelkedett egy év alatt, és a moratórium várható kivezetésével idén további emelkedésre kell számítani.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 20 százalékkal, 3675 milliárd forintra nőtt, ezen belül a befektetések aránya 59 százalék volt 2020 végén. Az Erste tapasztalatai szerint a lakossági fogyasztás visszaesése miatt keletkezett megtakarítások a korábbiaknál nagyobb arányban áramlottak értékpapír-befektetésbe.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink