Látogatás Fort Knoxban

Hírek
Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter olyat tett, amit elődjei közül csak ketten. Meglátogatta a híres Fort Knox erődöt, ahol az USA aranytartalékát is őrzik.

Harmadik amerikai pénzügyminiszterként látogatta meg Steve Mnuchin a híres erődöt, pedig az USA és számos további ország aranytartalékát őrző komplexum már 1936-ben elkészült. Az erőd szerepelt a James Bond sorozat 1964-ben bemutatott Goldfinger filmjében is.

Az amerikai pénzügyminiszter minapi látogatása után Twitter-üzenetben nyugtatta meg a közvéleményt, hogy a 200 milliárd dollár értékű arany a helyén van. A gyengélkedő dollárnak és a szkeptikus közvéleménynek szüksége van az ilyen bizalomerősítő üzenetekre.

A Bloomberg tudósítása azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert az arany iránti misztikus vonzódás jelenleg soha nem látott hőfokon van. Számos régi és új legenda kereng az arany körül.

Az egyik legismertebb ilyen városi legenda szerint Moammer Kadhafi volt líbiai elnök az olaj elszámolásánál át akart térni a dollárról az aranyra. Számos gondolatkísérlet szól arról, hogy Oroszország és Kína milyen célból halmoz fel jelentős aranytartalékot. A legvadabb spekulációk már egyenesen egy új, arany fedezetű pénz, az “aurum” bevezetéséről szólnak.

A túl nagyra nőtt államadósság válságával küzdő euró és dollár láttán, vagy egy küszöbön álló valutaháborúban mindenesetre jól jön az aranytartalék, amit egyre több ország inkább hazai trezorokban őrizne. A hidegháború idején még indokolt volt a nyugat-európai arany angliai, USA-beli, vagy kanadai tárolása. 1990 után azonban már egyre több ország viszi “haza” aranyát.

Hugo Chávez néhai venezuelai elnök 2012-ben 160 tonna aranyat hozatott haza, igaz ő attól félt, hogy befagyasztják országa számláit, így az aranytartalék felét hazavitette, másik felét “baráti” országokba (Kínába, Oroszországba és Brazíliába) szállíttatta.

A német Bundesbank is utaztat aranyat. Idén februári jelentése szerint a New York-i Federal Reserve pincéiből 300 tonnát, Párizsból 283 tonnát szállítottak át Frankfurtba, ahol immáron 1619 tonna arany pihen, ami a német aranytartaléknak majdnem a fele.

Magyarországnak a rendszerváltáskor még 60 tonna aranya volt, amit 1990 után gyorsan eladtak, azóta kb. 3 tonna pihen az MNB trezorjaiban.

Persze a szabadpiacon is bőven marad arany, amit spekuláció mellett akár praktikus, kisebb tömbökben is vásárolhatunk befektetési céllal, ugyanis a zéró közeli kamatok idején sok tehetős ember a bankbetét és állampapír helyett inkább a pénz értékmegőrzésének ezt a régi módját választja.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink