Lassul a gazdaság növekedése

Hírek figyelő.hu

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint a tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékkal, az év egészében pedig 4,8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az ipar és az építőipar gyengélkedése miatt maradhatott el a dinamika 2019 hajrájában az elmúlt két évben megszokottól – írja cikkében a napilap.

A tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékkal emelkedhetett a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint, így 2019 egészében 4,8 százalékos lehetett a gazdasági növekedés üteme. A Pénzügyminisztérium (PM) decemberi előrejelzése egy hajszállal magasabb, 4,9 százalékos bővülést jelez 2019-re.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken teszi közzé első becslését. Az október–decemberi időszakra vonatkozó elemzői előrejelzések 4–4,6 százalék között alakulnak, ami egyértelműen visszafogottabb dinamikára utal, mint amit tavaly megszoktunk.
A KSH adatai szerint 2019 első kilenc hónapjában 5,1 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest – ami megegyezik a 2018-as éves ütemmel.

.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink