Lassul 2024-ben a világgazdaság növekedése

Hírek vg.hu
Az ideihez képest mindenképp lassul majd a világgazdaság növekedése 2024-ben, az inflációs nyomás pedig tartósan túl magas marad az OECD legfrissebb előrejelzése szerint.

Habár a világgazdaság a vártnál rugalmasabbnak bizonyult az idei első fél évben, de a növekedési kilátások ettől még továbbra is gyengék. A globális növekedés jövőre így alacsonyabb lesz, mint az idén, részben a jegybankok monetáris szigorításának egyre érzékelhetőbb eredménye és a vártnál gyengébb kínai fellendülés miatt – írta a vg.hu.

Az OECD előrejelzése szerint a világgazdaság növekedési üteme a 2023-ban várható három százalékról 2,7 százalékra lassul, a G20-országcsoport növekedése pedig 3,1 százalékról 2,7 százalékra. A G20-akon belül a fejlett, iparosodott országok GDP-je az idén 1,5 százalékkal, jövőre 1,2 százalékkal nő. Az Egyesült Államok növekedése 2,2 százalékról 1,3 százalékra lassul. Az euróövezetben az idén 0,6 százalék, jövőre 1,1 százalék lesz a GDP-növekedés.

A növekedési kilátásokat számos tényező befolyásolja, ilyen a továbbra is tartósnak tűnő inflációs nyomás, valamint az energia- és élelmiszerpiacokon feltételezhető újabb zavarok jelentkezése. A kínai gazdasági növekedés további lassulása világszerte visszafogná kereskedelmi partnerei növekedését is, és ronthatná az üzleti bizalmat.

A teljes elemzés itt olvasható.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink