Lassítani fog az EKB

Hírek Figyelo.hu
Némileg lassabb ütemben vásárolja az Európai Központi Bank a kötvényeket pandémiás programja (PEPP) keretében, mint a megelőző két negyedévben.

A kedvező pénzügyi feltételek az euró piacokon úgy is fenntarthatók, hogy a pandémiás kötvényvásárlási program (PEPP) keretében az az Európai Központi Bank (EKB) az előző két negyedévnél némileg lassabb ütemben folytatja a pénzbőség-teremtést – áll a bank mai ülése után kiadott közleményben.

A döntés megfelel a várakozásoknak, a piacokon azonban izgatottan várják, mivel indokolja fél 3-kor kezdődő sajtótájékoztatóján a lassítást a bank, és mennyire szigorú hangvételt üt meg a jövőt illetően. A döntést követően némileg erősödött a dollár ellenében az euró, 1,184 környékére – emelte ki a VG cikke.

Szintén a vártnak megfelelően az EKB rekord alacsony szinten tartotta irányadó kamatát.

A lassításra azután került sor, hogy az elmúlt hónapokban felszökött az infláció az euróövezetben, immár egy százalékponttal haladja meg az EKB két százalékos célját, és további emelkedése várható. A PEPP eszközvásárlási programot az EKB továbbra is fenntartja, a rég meghatározott keretösszeggel, és a kifuttatását továbbra is márciusra tervezi.

Kaszáltak az amerikai bankok

(Borítókép: Europress/AFP/Jörg Carstensen)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink