Lassan, de kezd magára találni az ipar

Hírek vg.hu
Bár éves bázison 2,6 százalékkal csökkent a termelés volumene, júniushoz képest 2,8 százalékkal bővült.

Ismét életjelet adott magáról a magyar ipar, bár éves bázison továbbra is csökken a kibocsátás, havi alapon már bővülni tudott – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A júniusi 6,1 százalékos mérséklődés után júliusban „már csak” 2,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva pedig 2,5 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, az előző hónaphoz képest viszont szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az kibocsátás 2,8 százalékkal nőtt, ami határozott javulás, ugyanakkor az elmúlt hónapok tapasztalata alapján még korai lenne pezsgőt bontanti.

A mélypontot a kibocsátás áprilisban mérte el, de azóta sem látni egyértelmű trendet, pedig az év elején még a növekedés egyik fontos támaszának gondolták az elemzők. A magas infláció továbbra is visszafogja a gyártási volument. Az ipari termelés csökkenésében a feldolgozóipari alágak többsége érintett volt – írja a KSH, hozzátéve, hogy a legnagyobb súlyú alágak közül a termelés volumene leginkább a járműgyártásban bővült, a villamos berendezés gyártásában is nőtt, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása esetében visszaesett. Idén összességében az ipari termelés az év első hét hónapjában 4,5 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az adatok kapcsán kiemelte, bizakodásra ad okot, hogy az áprilisi mélyponthoz képest éves alapon közel hat százalékponttal kedvezőbb eredmény azonosítható, ráadásul havi szinten júliusban volt látható a legnagyobb növekedés.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink