Laptopba rejtett bombákra figyelmeztet az ENSZ

Hírek
A szervezet terrorellenes bizottságának feje úgy véli: már csak idő kérdése, és a dzsihadisták a repülőkre elektronikus eszközökben fogják felvinni a robbanószerkezeteket.

Jean-Paul Laborde ezt azután nyilatkozta, miután az Európai Unió és az USA illetékesei megállapodtak arról, hogy nem tiltják ki a táblagépeket és a laptopokat az Európából érkező járatok fedélzetéről. 

Az Egyesült Államok egyébként nyolc muzulmán országgal szemben már bevezetett hasonló korlátozást (Egyiptom, Marokkó, Törökország, Katar, Kuvait, Szaúd-Arábia, Jordánia és az Egyesült Arab Emirátusok kerültek be ebbe a körbe). Eredetileg a tilalmat egyeztetések nélkül terjesztették volna ki az európai járatokra. Brüsszel azonban tárgyalóasztalhoz szólította az amerikaiakat és lebeszélték őket a döntésükről. 

Jean-Paul Laborde szerint hiba volt ezt a lépést meghozni. Az Iszlám Állam ugyanis tele van olyan harcosokkal, akik eredetileg Európában születtek. Mivel a terrorszervezet rohamléptekben veszíti el a területeit, a katonáik kénytelenek visszajönni az öreg kontinensre. Az ISIS soraiban szolgáló külföldi katonák száma az elemzések szerint az elmúlt egy évben 90 százalékkal csökkent. Akik ebben az új hullámban jönnek vissza Európába „sokkal elszántabbak és tapasztaltabbak”, mint a korábban érkező társaik – állítja Laborde.

A szakértő egy becsléssel is előállt: eszerint az első laptoppal végrehajtott támadás három év múlva történhet meg. Ennyi időre van szüksége az ISIS-nek ugyanis egy ilyen támadás előkészítéséhez.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink