Lantos Csaba: Lesz elég energia az ipari szereplőknek

Hírek Dombi Margit
A villamosenergia nem lesz korlátja a Debrecen környéki munkahelyteremtő iparfejlesztésnek – közölte a portálunkkal Lantos Csaba energetikai miniszter az OPUS TITÁSZ új transzformátor állomás átadóján. A közel ötmilliárd forintos költséggel létrehozott macsi alállomáson keresztül a BMW mellett a beszállítói parkba települő cégeket is maximálisan ki tudják szolgálni.

A villamosenergia nem lesz korlátja a Debrecen környéki munkahelyteremtő iparfejlesztésnek – közölte a portálunkkal Lantos Csaba energetikai miniszter az OPUS TITÁSZ új transzformátor állomás átadóján. A közel ötmilliárd forintos költséggel létrehozott macsi alállomáson keresztül a BMW mellett a beszállítói parkba települő cégeket is maximálisan ki tudják szolgálni.

A miniszter az OPUS TITÁSZ macsi transzformátor állomásának átadáskor hangsúlyozta, valamennyi Debrecenbe települő cég villamos energiaellátása biztosított lesz. Egy komplex, összességében 110 milliárd forintos regionális hálózatfejlesztés részeként ugyanis, folyamatban van Debrecen Déli Ipari Parkjának energiabővítése is, és ha mindez elkészül – várhatóan 2026-ra – akkor a már gyakorlatilag teljesen kiépített Észak-nyugati energiarendszer kapacitásaival együtt az ipari fogyasztók rendelkezésére álló teljes villamos teljesítmény el fogja érni az egy gigawattot.

Lantos Csaba (balról a második): a kormány feladata, hogy megtalálja a Magyarország számára legjobb válaszokat az energetika területén is. Fotó:

Lantos Csaba (balról a második): a kormány feladata, hogy megtalálja a Magyarország számára legjobb válaszokat az energetika területén is. Fotó: Czinege Melinda / Hajdú Bihari Napló

Az ország energia ellátásának alakulása kapcsán Lantos Csaba portálunknak elmondta, Debrecenben és országosan is lesz elég villamosenergia mind az ipari szereplőknek, mind a lakossági fogyasztóknak. – A jelenlegi szükségletek 30 százalékát PAKS I. termeli meg. PAKS II. belépését követően a nukleáris energiával előállított áram aránya ötven százalék fölé fog emelkedni, miközben az energiafogyasztás az elektrifikáció – az elektromos autók, a hőszivattyúk vagy éppen a légkondicionálók terjedése – következtében növekedni fog. – A nukleáris energiatermelés növelése mellett energiapolitikánk másik „lába” a megújuló energiák, adottságainkra tekintettel elsősorban a napenergia. A megújulók nagy előnye, hogy teljesen karbonmentesen állítják elő az áramot. Villamosenergiát azonban akkor is kell produkálni, ha nem süt a nap. Ilyenkor lépnek be kiegyenlítési céllal a most épülő új nagy gázerőművek.

Szivattyús-tározós erőművet terveznek

Jelenleg a hazai napelemek, naperőművek összes beépített teljesítménye 5,2 gigawatt, és jórészt ennek köszönhetően van olyan időszak – jellemzően nyáron – amikor aktuálisan fölös mennyiségű energia keletkezik. A túltermelés kapcsán a miniszter portálunk kérdésére elmondta: a többlet energiát leginkább eltárolni érdemes, ezért támogatja a kormány a modern napelemes rendszerek létesítésében, a zöldenergia termelésében és tárolásában a családokat a januárban megnyíló Napenergia Plusz Programmal. Hosszabb távon azonban tervben van egy szivattyús-tározós erőmű építése is. Ennek funkciója, hogy az időről időre keletkező többletenergiával egy felső tározóba szivattyúzza a vizet, majd az így tárolt energiát szükség esetén újra villamos árammá alakítja. Az Energiaügyi Minisztérium a kormány megbízásából vizsgálja egy szivattyús-tározós erőmű megépítésének lehetőségeit. A huszonhét uniós tagállamból huszonegyben van ilyen létesítmény, Magyarország tehát a kisszámú kivételek közé tartozik. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a megvalósításhoz uniós forrásokat is sikerül majd szerezni.

A teljesítmény egy városnak is elég lenne

A „Macs” 132/22kV-os transzformátorállomás megépítésének tervét a megnövekedett ipari fogyasztói igények hívták életre. Közülük is kiemelkedik a BMW gyár energiaigénye, de előre látható további beszállítók, köztük sok magyar vállalkozás betelepülésével az igények növekedése. Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet ellátására dedikáltan létrehozott alállomás és a kapcsolódó távvezetékrendszer kiépítése egyúttal tehermentesíti a térség tágabb környezetének ipari fogyasztóit ellátó hálózatot, így javítva az ő ellátásbiztonságukat is. Az áramhálózati beruházás első üteme 2020-ban 50 MVA teljesítmény beépítése volt. A mostani, második ütemben 2×50 MVA (132 kV-on) és további 50 MVA (22 kV-on) teljesítményű létesítményt és a hozzá kapcsolódó távvezetéket valósított meg az OPUS TITÁSZ Zrt. Ez a teljesítmény megfelel egy nagyobb magyarországi város teljes kapacitásigényének.

A Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezet áramhálózati fejlesztésének részeként megépült „Macs” 132/22 kV-os transzformátorállomás ünnepélyes átadásán jelen volt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Papp László Debrecen polgármestere, Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója, valamint az OPUS TITÁSZ Zrt. vezérigazgatója, Torda Balázs. A két ütemben, összesen 4,8 milliárd forintból megvalósult beruházás kifejezetten a BMW gyárat, valamint annak környezetébe települő, többségében magyar beszállítókat látja el villamos energiával.

Nagyfeszültségű hálózat is épült

A fejlesztés az OPUS TITÁSZ Zrt. eddigi legnagyobb áramhálózati beruházása, melynek mostani, második ütemében az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetbe telepített transzformátorállomása 3,254 milliárd forint értékben valósult meg. Az alállomásba beépítésre került 2 db 40 MVA 132/22 kV-os transzformátor, 4 db 132 kV távvezetéki mező, 3 db 132 kV kábelindító mező, valamint 25 db 22 kV tokozott berendezés. A vezérlő és irányító helyiségeket magába foglaló kiszolgáló épületben jelentős részben magyar fejlesztésű informatikai és távközlési berendezések kaptak helyet, melyek teljes távelérést és automatizált irányítást tesznek lehetővé. Az alállomás kiegészül az irányítórendszerek szünetmentes működését biztosító akkumulátor-csoporttal, és számos biztonsági, tűzvédelmi berendezéssel is. A fejlesztés részeként kiépült a „MAVIR JÓZSA” 400/132kV-os átviteli hálózati alállomásától a „Macs” transzformátorállomásig 19 kilométer nagyfeszültségű hálózat is. Az alállomástól pedig az ipari fogyasztókig kb. 15 km középfeszültségű kábelhálózat létesül, és így a gazdasági övezetben összesen mintegy 4,8 milliárd forintos áramhálózati fejlesztés valósult meg az elmúlt 3 évben.

A kormány a háborús időkben is kitart energiapolitikája mellett

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az alállomás átadóján elmondta:„A kormány a háborús időkben is kitart eddigi politikája mellett, támogatja a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat. Ehhez igazodva olyan energiapolitikát folytatunk, amely megfelel a magyar emberek és a hazai vállalkozások érdekeinek, megteremti a feltételeket a további fejlődéshez. Az energiaellátás Magyarországon stabil és biztonságos, a rezsivédelem fenntartásának köszönhetően Európában ma is hazánkban a legolcsóbb a családok számára a földgáz és a villanyáram. Kidolgoztuk azt a hosszú távú energiaszuverenitási programot is, amelyre biztonsággal lehet építeni a következő évtizedek gazdasági fejlődését. A villamos energia hálózat korszerűsítését a növekvő lakossági és ipari igények mellett a megújuló energiaforrások lendületes térnyerése is indokolja. A kormány országszerte 160 milliárd forint értékben támogat kapacitásbővítő, üzembiztonságot javító beruházásokat az átviteli rendszerirányítónál és az elosztóknál. A közelmúltban benyújtott REPowerEU fejezetbe együttesen 495 milliárd forint értékben terveztünk be az áramhálózat megújítását, digitalizálását és az ipari parkok energetikai célú zöldítését szolgáló fejlesztéseket.

Papp László: a debreceniek érdeke prioritás

Papp László polgármester stratégiai jelentőségűnek nevezte a város, a Kormány és az OPUS vállalatcsoport között kialakult együttműködést. – Olyan áram- és földgázhálózatot érintő fejlesztések valósultak meg itt, amelyek évtizedekre képesek biztosítani a debreceniek, és az ideérkezett vállalatok szükségleteit. Biztonsággal kijelenthetjük tehát, hogy a város gazdasága és lakossága számára megfelelő mennyiségű energia rendelkezésre áll.

Ez a fejlesztés ugyanis elsősorban az Északnyugati Gazdasági Övezet, így többek között a BMW és az ide települő más vállalatok energiaellátását hivatott biztosítani, de közben hozzájárul a város egésze, így a lakosság energiaellátásának biztosításához is. Hiábavaló lenne ugyanis bárminemű gazdasági fellendülés, ha annak eredményei, pozitív hozadékai végső soron nem az itt élőket szolgálnák. Ezért a város és a debreceniek érdekeit ahogy eddig, úgy a jövőben is prioritásként fogjuk kezelni.

– emelte ki a polgármester.

BMW-hez mérhető nívó

Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója kiemelte, az OPUS GLOBAL cégcsoporton belül az energetikai divízió kiemelt figyelmet élvez. – Energiaipari cégeink feladata a meglévő értékek fenntartása mellett újak létrehozása. Célunk, hogy az ellátásbiztonság a lehető legmagasabb szinten legyen mind az ipari, mind a lakossági ügyfeleknél. Ezt biztosítja a most átadott beruházás is. Szeretnénk teljes körűen kiszolgálni az egyre növekvő kapacitásigényeket, ezzel hozzájárulva a magyar beszállító vállalatok és vállalkozások sikereihez is, amivel segítjük a térségben lévő ügyfeleink, továbbá Debrecen és az ország gazdasági fejlődését.

Torda Balázs, az OPUS TITÁSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, az alállomás létrejöttét egy olyan igény szülte, ami Debrecen fejlődésének egyik fontos mérföldkövéhez köthető. A megvalósított műszaki tartalom korszerűségében ahhoz mérhető, amilyen nívót a BMW is képvisel az autóiparban.

Címlapkép: Aliaksei Marozau, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink