Lakáshitel-akciókkal lovagolják meg a helyzetet a bankok

Hírek Figyelo.hu

Új fokozatba kapcsoltak a lakáshitel-akcióiknál a bankok: a kezdeti költségek már korábban is jellemző elengedése mellett új elemek is megjelentek a kínálatban. A kedvező feltételekkel az erős keresletet próbálják meglovagolni a piaci szereplők – emelte ki a VG cikke.

Nem panaszkodhatnak a kínálatra a lakáshitel felvételét tervező lakossági ügyfelek: a nagyobb hitelintézetek mindegyikénél fut valamilyen ezekhez a konstrukciókhoz kapcsolódó akció, így akár több százezer forintot is megtakaríthatnak az eredeti feltételekkel kínált kölcsönökhöz képest. A kezdeti költségek elengedése vagy utólagos jóváírása szinte kötelező elemnek számít a nagyobb pénzügyi szolgáltatóknál, így

a hitelfelvevőknek nem kell számolniuk a hitelbírálati díjjal, a földhivatali ügyintézés díjával, az értékbecslés költségével, valamint a közjegyzői díjjal.

Jó tudni azonban, hogy az utóbbinál sokszor csak egy bizonyos határig vállalják át a költségeket, és az értékbecslés és a földhivatali lekérdezés díjának visszatérítése rendszerint csak egy ingatlanra vonatkozik.

A korábban megszokottakhoz képst új elem, hogy egyes lakáshiteleknél több hitelintézet is egyszeri jóváírást ígér a megadott feltételek teljesítése esetén.

A K&H Bank például százezer forintot ír jóvá az ügyfél számláján, ha augusztus végéig lakáscélú jelzáloghitelt vagy babaváró hitelt igényel, az év végéig megtörténik a hitel folyósítása, és a teljes hitel eléri vagy meghaladja a tízmillió forintot. Fontos, hogy az üzleti feltételű, illetve a Minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél az igénylőnek vállalnia kell az átutalási kamatkedvezmény feltételeit, vagyis azt, hogy havonta minimum egy adott összeget jóváírnak a számláján. Az MKB Bank az első folyósítást követő első teljes havi törlesztést téríti vissza, ha az ügyfél szerződésszerűen teljesítette, továbbá a hitelszerződéshez kapcsolódóan az ügyletben szereplő adósok közül legalább az egyik igénybe veszi a banknál elérhető hitelfedezeti biztosítás valamelyik módozatát. A Raiffeisen Bank – augusztus végéig élő akciójában – 70 ezer plusz 30 ezer forint jóváírást ad a megadott feltételek teljesítésekor. (A plusz 30 ezer forint akkor jár, ha az ügyfél online regisztrál a bank honlapján, és persze el is jut a szerződéskötésig.)

A különböző kamatkedvezmények nyújtása szintén általánossá vált a lakáshiteleknél.

Ezek mértéke általában vagy a számlára rendszeresen érkező jövedelem mértékétől, vagy a hitelhez kapcsolódó fedezeti biztosítás (esetleg életbiztosítás) megkötésétől függ, de persze egyéb feltételek is lehetnek, amelyeket teljesíteni kell. A Takarékbanknál például már úgy is kamatkedvezményhez juthat az ügyfél, ha rendelkezik ott fizetési számlával, amelyet a futamidő végéig fenntart, legalább 100 ezer forint rendszeres, havi jóváírást vállal – ez utóbbit akár több részletben is –, és nem kerül 60 napot meghaladó késedelembe. A kamatkedvezmény pedig nem elhanyagolható: a Takarékbanknál elérheti a másfél százalékot is.

A bőséges kínálat egyáltalán nem meglepő, hiszen tavaszra látványosan felélénkült a hazai lakáshitelpiac, a friss szerződések összege májusra új csúcsra, 120 milliárd forint fölé emelkedett, és az első öt hónapban mért volumen meghaladta a 460 milliárdot.

Mindezek alapján jó az esély arra, hogy a lakáshitelek új szerződéseinek értéke az idén jóval túlszárnyalja a 2020-as 928,2 milliárd forintot.

Megint kamatot emelt a jegybank

(Borítókép: Sergey Nivens, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink