Kutatás: ez a vakcina lepipálja a Pfizert

Hírek Figyelo.hu
A friss amerikai tanulmány 2500 belga egészségügyi dolgozó részvételével vizsgálta az oltás utáni ellenanyagszintet.

Az Amerikai Orvosi Szövetség által hétfőn publikált kutatás szerint a Moderna vakcinája összességében több mint kétszer annyi antitestet termelt, mint a Pfizer/BioNTech oltóanyaga. A kutatás 2500 belga egészségügyi dolgozó bevonásával készült, akik a Moderna vagy a Pfizer vakcina mindkét adagját megkapták – írta a MarketWatch.

Az eredmények szerint korábban a fertőzésen átesettek magasabb ellenanyag-szinttel rendelkeztek, mint azok, akik nem kapták el a koronavírust.

Azok között, akik nem estek át a fertőzésen, a Modernával oltottak esetében 2881 egység volt milliméterenként az ellenanyagszint mértéke, míg a Pfizer/BioNTech-el oltottaknál jóval kisebb, 1108 egységnyi antitestszintet mértek – emelte ki a VG szemléje.

A tanulmány szerint több oka is lehet annak, hogy eltérő mértékű az antitestszint a különböző vakcinák esetében. Egyrészt az antitestek számára befolyással volt a két oltás között eltelt idő: míg a Modernánál 4 hét telt a két dózis beadása között, a Pfizernél csupán 3 hét. Másrészt a mért ellenanyagszintre az életkor is befolyással volt, a legmagasabb ellenanyagszintet a 35 év alattiak körében mérték. Továbbá a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a Moderna magasabb koncentrációban tartalmazta ugyanazt az aktív hatóanyagot, mint a Pfizer.

Pizzaszelet jár az oltásért Magyarországon

(Borítókép: Topic picture – Vaccination with the Moderna mRnA vaccine in the vaccination center in Freising, vaccination syringes with vaccine are in a kidney dish. Close Up. Object shot. (Frank Hoermann, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink