Küszöbön az idei év legnagyobb vállalati felvásárlása

Hírek
A hagyományos és az új egészségipar közötti határ elmosódik - összeolvadásra készül a CVS és az Aetna.  

A magyar olvasók számára kevéssé ismert cégek a saját terepükön nagyágyúk. Az CVS Health Corp. az egyik legnagyobb amerikai gyógyszertárlánc. Az Aetna a harmadik legnagyobb egészségbiztosító, főleg munkaadóknak kínálja szolgáltatásait, 22,2 millió amerikai biztosítását kezeli. Kettejük összeolvadásával egy új típusú vállalat jelenik meg az egészségügyi piacon, amely a gyógyszertárakat, a gyógyszerek kis- és nagykereskedelmét, valamint a gyógyszereket megrendelő egészségbiztosítót foglalja magába. Egy ilyen szintű fúzió olyan koncentrációt hoz létre, amely kényszerhelyzetbe hozhatja az ágazat többi szereplőjét. Az ügylet ezen túl az idei év legnagyobb vállalati felvásárlása is a maga 69 milliárd eurójával.

A tervezett ügylethez a versenyhatóságoknak is lesz néhány szavuk. A cég vezetői abban bíznak, hogy tervezett összeolvadásukat gyorsan jóváhagyják. Azzal érvelnek, hogy az egészségügyi piac két távoli szegmensének fúziója nem támaszt majd aggályokat. A CVS éves árbevétele 178 milliárd dollár, az Aetnaé 63 milliárd.

A frigy mögött az a logika húzódik meg, hgy a CVS körülbelül 10 ezer gyógyszertára szélesebb körű szolgáltatásokat is nyújtson. Közösségi egészségközpontokat akarnak kialakítani, amelyekben az emberek egészségmegőrző-betegség kezelő programokról és azok finanszírozásáról is tájékozódhatnak. Hosszabb távon orvosokat is foglalkoztatnának. Így olyan központok jöhetnek létre, amelyek az ellőbbiek mellett az orvosi ellátást is kínálják.

Mind a két társaság erős kihívásokkal küzd a maga piacán. A CVS-t egyre nagyobb versenyre kényszeríti a gyógyszer kiskereskedelmi piacra belépni készülő Amazon. A CVS bevételének egyre nagyobb részét teszi ki egyfajta a munkaadók és a biztosítók közötti közvetítő szerep. (A gyógyszerek árcsökkentését intézik a rendeléstől és a piaci környezettől függően.)

Az Aetna egy versenyhatósági döntés következtében nem tudta az idén felvásárolni a rivális Humana biztosítót.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink