Küszöbön a totális sztrájk a BKV-nál

Hírek Figyelo.hu

Miután a főváros kitart a 6+2 százalékos béremelési javaslatánál, a szakszervezetek ma kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a BKV vezetésénél – írja a Világgazdaság. A ma reggel 9 órakor tartott egyeztetés se vezetett eredményre a BKV menedzsmentje és a cég szakszervezetei között, ezért utóbbiak beadták a kollektív munkaügyi vitáról (kmv) szóló kezdeményezésüket. Ez a fejlemény a sztrájk előszobáját jelenti: a vonatkozó jogszabályok értelmében

a dolgozók legkorábban hét nap múlva már beszüntethetik a munkát, ami természetesen jelentősen megzavarná a fővárosi tömegközlekedést.

A Villamos Független Szakszervezet zászlói a Budapesti Közlekedési Zrt.-nél működő szakszervezetek demonstrációjának gyülekező résztvevőinél Budapesten, a Batthyány téren 2013. február 13-án. (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Sőt, az egy hetes időszak alatt arra is van lehetősége az érdek-képviseleteknek, hogy egy egyszeri, két órás figyelmeztető sztrájkot tartsanak.

Legutóbb éppen tíz éve, 2010-ben fajult munkabeszüntetéshez a BKV-nál a bértárgyalás. Akkor azonban csak részleges sztrájk zajlott a vállalatnál, hiszen a buszos és a troli üzemág csak egy része nem vette fel a munkát. Ezúttal viszont teljes leállás jöhet, miután

a három nagy szakszervezet (a BKSZSZ, a VTDSZSZ és az EKSZ) mellett szinte az összes kisebb tömörülés is aláírta a kmv megkezdésére irányuló javaslatot.

A Világgazdaság információi szerint a BKV menedzsmentje két tűz közé került, mivel a főváros nem engedélyezett nagyobb mozgásteret a fizetések idei fejlesztésére. A szakszervezetek azonban egységesen 15 százalékos emelést követelnek januárig visszamenőleg.

Egyelőre nincs konkrét időpontja az újabb tárgyalási fordulónak, de elképzelhető, hogy pénteken megint asztalhoz ülnek egymással a felek.

Borítókép: A BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet zászlói a Budapesti Közlekedési Zrt.-nél működő szakszervezetek demonstrációjának résztvevőinél Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épülete előtt 2013. február 13-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

További híreink