Kunhalmi Ágnes nem adja fel, Gyurcsány is kell neki

Hírek
A Figyelő.hu birtokába került az MSZP tagjainak Kunhalmi Ágnes által küldött elnökjelölti kampánylevél. Eszerint egységes baloldalt szeretne felépíteni, kizárásos alapon Gyurcsány Ferenccel is.  

“A politikában nagyon sok minden bekövetkezhet, és az is, hogy vannak pártok, akik valamikor egyek voltak, aztán szétszakadtak, és még lehet, hogy egyszer egyek lesznek” – ezt még két éve nyilatkozta Kunhalmi Ágnes a Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával való esetleges egységesülésről. Most mintha újra ebben is gondolkodna.

Akkor lapinformációk szerint óriási felzúdulást okozott az MSZP-ben a budapesti elnökük kijelentése. Gyurcsányt ugyanis sokan árulónak tartják a pártban, aki évek kitartó munkájával 2004-től kezdődően 2010-re teljesen tönkretette az MSZP-t. 2011-ben aztán kilépett a szociktól.

Azóta is azon dolgozik, hogy az MSZP meggyengüljön, ő meg erősödjön: sikerként könyvelhette el, hogy 2014-ben a felszínen tudott maradni, amikor kiharcolta a közös listát az MSZP-vel, és be tudott juttatni négy képviselőt a parlamentbe. Akkor a politikai élet-halál kérdése volt, hogy számára a bejutás, ki is csikarta az MSZP-ből és az Együttből, hogy felvegyék a vonatra. Na, de ez a vonat nem robogott, épp hogy csak vonszolta magát. Az MSZP pedig bevitte a hátán az elárulóját, úgy, hogy saját magát gyengítette.

Aztán még nagyobb glóriát vont a saját feje köré, amikor tavaly az MSZP Botka-ellenes szárnyával meg tudta buktatni a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét, hogy aztán szépen otthagyja a slamasztikában a vele közös listát szorgalmazó pártütőket. Csak a koordinált indulásba ment bele, olyan körzeteket engedtek át neki a szocik, ahol akár több egyéni mandátumban is bizakodhattak volna, de akár a vesztes körzet után járó töredékszavazatok is jól jöttek volna számukra.

De Gyurcsány megint palira vette őket, és nem kaptak semmit. Aztán mégis eltaktikázta magát. Az önmaga egójától ájuldozó prímszámoló, csak a kígyózó kígyókat vizslatta, eközben a valóságot hagyta elsuhanni maga mellett: még mindig ő a leggyűlöltebb magyar politikus, akit nem tizenhárom, hanem a bejutáshoz épphogy elég 5,4 százalékos támogatottsággal jutalmaztak a szavazók.

A 2010-től állandóan az összefogásban gondolkodó szocialisták – élükön Kunhalmi Ágnessel – nem értik, hogy ez az együttműködési “topic” láthatóan többet visz, mint hoz nekik, főleg úgy, hogy egy őket folyamatosan átverő politikussal (is) akarják kivitelezni ezt az attrakciót.

A másik kiszemelt összefogós fél Karácsony Gergely. Az a politikus, aki korábbi pártját, az LMP-t, majd néhány év teljesen kilátástalan politikája után az új házastársát, az Együtt-tet is megcsalta, csak hogy három párbeszédes képviselő bent ülhessen a parlamentben. De mivel az új szerelmesei, az MSZP és a liberálisok annyira bíznak benne, két politikusát kölcsön is adták neki négy évre, alakíthasson csak a Párbeszéd frakciót, legyen nagyobb az állami támogatás, és jöhessenek a körülöttük legyeskedő tanulmányírók, tanácsadók.

Kunhalmi Ágnes minden bizonnyal rájuk gondol, amikor az MSZP-s tagoknak írt körlevelében azt írja, “Repüljünk csapatban!”. Szerinte “ma csak az MSZP csapatában van meg az a tudás, erő és elszántság, amire alapozva felépíthető egy egységes, másik politikai erőcentrum minden szavazónak, ami otthona lehet minden változást akarónak”.

A 2018-as választáson bizonyított is az MSZP csapata… A 12 százalék 1990 óta a leggyengébb eredményük.

Kunhalmi egységes, közös baloldali kormányzati alternatívát építene ki, ennek megszervezésére ajánl utat a tagságnak. 

Azt is írja, a korábbi évek hibáival szembenézve “pártunk egésze állhatatosan törekszik a következő években egy egységes baloldal kiépítésére”.

Ez a hibákkal való szembenézés különösen izgalmas kérdés, hiszen Kunhalmi az MSZP arca volt a mostani kampányban, tehát épp az imént hosszú sorokon keresztül bemutatott, teljes csődöt jelentő szövetségi politika vezetett az eddigi leggyengébb választási eredményükhöz.

Kunhalmi nem adja fel, újra csak összefogna. Ha az a cél, hogy 2022 után ne legyen MSZP-s frakció, akkor jó úton jár. És tényleg nagyon úgy tűnik, hogy komolyan gondolja.      

Borítókép: zalatajkiado.hu – Huszti István

Ezek is érdekelhetnek

További híreink