Kudarcba fulladt a Trump-Kim csúcstalálkozó

Hírek
Nem jutott megállapodásra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójuk második napján, a találkozók a jövőben folytatódnak - közölte csütörtökön a washingtoni Fehér Ház.    

Az amerikai elnök a megbeszélések folytatása előtt tartott sajtótájékoztatón megerősítette már korábban is hangoztatott álláspontját, hogy nem kell elsietni a megállapodást Phenjannal. „A gyorsaság nem fontos, ami az, hogy a megfelelő egyezséget érjük el” – mondta, hozzátéve: értékeli, hogy Észak-Korea a szingapúri csúcs óta nem hajtott végre atom- és rakétakísérleteket.

Trump hangsúlyozta: kapcsolata Kimmel erős, és ilyenkor „jó dolgok” történnek. Részleteket mellőzve hozzátette: az első nap díszvacsoráján több jó ötlet is felmerült.

Kim Dzsong Un arra a kérdésre válaszolva, hogy bízik-e megállapodás létrejöttében, közölte: korai megmondani, de azt semmiképp sem állíthatja, hogy borúlátó lenne. Az ösztönei azt súgják, hogy jó eredményekkel fog zárulni a csúcstalálkozó – mondta. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem lenne Vietnamban, ha nem volna hajlandó országa nukleáris leszereléséről tárgyalni.

Az észak-koreai vezető közölte, üdvözölné egy amerikai kapcsolattartó iroda létesítését Phenjanban. Trump ezt jó ötletnek találta, és felvetette, hogy Phenjan is nyisson irodát az Egyesült Államokban.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy lesz-e politikai zárónyilatkozat a csúcs végén, Trump azt válaszolta: „majd meglátjuk”. Megismételte, hogy ha megegyezésre jut a két ország, Észak-Korea gazdasági hatalommá válhat. Afelől is érdeklődtek újságírók, hogy az emberi jogok kérdése szóba került-e megbeszéléseiken. Erre az amerikai elnök azt mondta, hogy mindent megvitatnak.

Az AP és a megfigyelők is találgattak

Az AP szerint a csúcstalálkozó esetleges eredményei között lehet a koreai háborút lezáró békeszerződés a két ország között, ami a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentéséhez vagy az amerikai szankciók részleges feloldásához vezethet. Utóbbi esetben Észak-Korea elindíthatná a Dél-Koreával tervezett gazdasági projekteket. A kételkedők azonban felhívták a figyelmet, hogy az ilyen típusú megállapodások gyengítenék Washington tárgyalási pozícióját, az észak-koreai atommentesítés pedig elmaradna.

Megfigyelők szerint a tavalyi szingapúri csúcson Kim valamelyest megvezette Trumpot az atommentesítésről szóló ígéretével, valójában az amerikai szankciók feloldását akarta kiédesgetni tőle. Több magas rangú amerikai tisztviselő is arra az álláspontra jutott az utóbbi időben, hogy Phenjannak esze ágában sincs megválni az atomfegyverektől, mert az az egyetlen aduja a nemzetközi közösséggel, így az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásain. A szingapúri találkozón nem esett szó az atomfegyver-mentesítés részleteiről, az ellenőrzés módjáról és a menetrendjéről sem.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök vietnami zászlót lenget Nguyen Xuan Phuc vietnami kormányfő mellett a fogadási ünnepségén Hanoiban 2019. február 27-én. (Fotó: MTI/AP/Vincent Yu)