Infláció: óriásit drágult az élet

Hírek Figyelo.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggel adta ki gyorstájékoztatóját az augusztusi fogyasztói árak változásáról és ebből kiderül: 5,5 százalékos volt az infláció az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

A KSH tájékoztatója szerint az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek ára 4,4, az étolajé 3, baromfihúsé 9,2, a büféáruké 7,6, az éttermi étkezésé 7,3 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,2, ezen belül a dohányáruk 17,8 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 5,1, ezen belül az ékszerekért 12,9, a szobabútorokért 11,6, a konyha- és egyéb bútorokért 10,6, az új személygépkocsikért 7,9 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 21,6, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 13,8 százalékkal magasabb lett. A szolgáltatások díja 3,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a
lakásjavítás és -karbantartás 13,5, a járműjavítás járműjavítás és -karbantartás 8,3 százalékkal került többe.

Egy hónap alatt leginkább az idényára élelmiszerek, mint a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcsök ára nőtt.

A járműüzemanyagok ára 0,4, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 1,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 0,9, ezen belül a televíziók, illetve a konyha- és egyéb bútorok 2,3, a szobabútorok 1,2, a használt személygépkocsik 1,1 százalékkal drágultak.

A ruházkodási cikkek ára 0,7 százalékkal nőtt.

A szolgáltatásokért 0,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, főként az üdülési szolgáltatások 9,8 és a hírközlési szolgáltatások 2,7 százalékos árcsökkenése következtében.

2021. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,4, a nyugdíjas háztartások körében 4,0 százalékkal emelkedtek.

Equilor: vége az alacsony infláció korszakának

(Borítókép: Nemesnyárfa-rönkök várnak feldolgozásra a Derula Gyártó és Kereskedelmi Kft. szolnoki üzemének udvarán. Az olasz tulajdonú faipari cég néhány éven belül 30 millió euróból technológiai beruházásokkal szeretné több mint kétszeresére növelni gyártókapacitását, illetve a jelenleg általa mûvelt 1.500 hektár erdõterület megduplázásával megteremteni a biztonságos alapanyag-ellátás feltételeit. Ezzel az üzemben 88 új munkahelyet teremtene a vállalat, míg az ültetvények kezelése további 200-300 ember elhelyezkedését tenné lehetõvé. (MTI Fotó: Bugány János)

További híreink