Krisán: kiszámítható finanszírozáshoz jutnak a vállalkozások

Hírek Tóth Balázs

A Széchenyi Kártya Újraindítási Program hitelei közül július elsejétől újabb öt érhető el,

közülük komoly növekedési potenciál van a Széchenyi Beruházási Hitel GO!-ban, amelyet akár 10 évre fix, évi 0,5 százalékos kamattal, 1 millió forinttól akár 1 milliárd forintig lehet felvenni – mondta a Figyelőnek adott interjújában Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot működtető KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Rámutatott: a Széchenyi Kártya Program azt a banki aggályt, hogy a kisvállalkozások túl kockázatosak, egy állami viszontgaranciával jelentősen fel tudta oldani és az indulásnál 70, később 80, most a válságban pedig 90 százalékos állami garancia áll mögötte, amivel jelentősen csökken a bankok által viselt kockázat. A vállalkozások a Széchenyi Kártya Program kiemelt állami kamat- és díjtámogatásával jelentősen olcsóbban, akár 0 százalék körül juthatnak hitelhez, sőt, a hosszútávú hiteleknél sem haladja meg a kamatok mértéke a 0,5 százalékot.

Ez az árazás fix kamaton a teljes, akár 10 éves futamidőn keresztül érvényes.

A vezérigazgató jelezte: manapság a kiszámíthatóság és a hosszú távú tervezhetőség kifejezetten vágyott és hangsúlyos vállalkozói szempontok. A Széchenyi Kártya Program Go!-ban a hazai kereskedelmi bankok adják a forrást, ők pedig megkeresik a vállalkozásokat, amelyekkel közösen megvizsgálják, hogy az igénylési feltételeknek megfelelnek-e. A folyamatot, azaz az adminisztrációt, a dokumentációk beszerzését, feldolgozását, a hiteligénylés teljes lebonyolítását, az általuk kínált hitelek közötti eligazodásban való segítséget a valós igénynek megfelelően a KAVOSZ biztosítja.

Krisán László kiemelte: a 2020-as válság egyértelműen igazolta, hogy

válságban a programot különösen jól lehet alkalmazni és a projekt gyorsan, öntanuló módon tud igazodni az aktuális helyzetekhez.

A válság alatt a gazdaságvédelmi akcióterv mikro- és kisvállalkozói hitelágaként, pillanatok alatt létrehozták a krízis-konstrukciókat, amelyek fontos szerepet töltöttek be a vállalkozások likviditásának megőrzésében. A vezérigazgató szerint bármely felelős kormányzat akkor jár el helyesen, ha érzékenyen követve a válság menetét és mozgását, minden olyan eszközt, ami egyáltalán fellelhető a pénzügyi eszköztárban, jó ütem- és arányérzékkel használ fel a gazdaság megmentése érdekében. Úgy vélte: az általa sokszor emlegetett eszközcsoport, a TTHPG, azaz a támogatás-tőke-hitel-pályázat-garancia az, amelyeket vagy önmagában használva vagy kombinációban vegyítve lehet válaszként adni egy komoly gazdasági vészhelyzetre.

Jelezte: a Széchenyi Kártya GO! Programban (SZKP GO!) ágazatra kidolgozott hitelük is van, a turisztikai szektor vállalkozásai, ideértve a vendéglátásban, turizmusban, a szórakoztató és a kreatíviparban működő cégeket, teljesen kamat-, díj-, és költségmentes, Széchenyi Turisztikai Kártya GO!-t vehetnek fel maximum 250 millió forint felső határig, akár 3 éves futamidőre.

Az SZKP GO!-ban rövidesen elindul a Széchenyi Lízing Program, amelyben nem a bankok, hanem a lízingtársaságok lesznek a partnereik.

Az új, 2021/2027-es uniós költségvetési ciklus pályázataihoz pedig megújították az egyik korábbi terméküket, az uniós támogatásokhoz felvehető Széchenyi Kártya Önerő Kiegészítő Hitelt. A megújított hitelükkel az önerő biztosítására is kaphat forrást a vállalkozás – mondta Krisán László.

Az interjú teljes terjedelmében a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

(Borítókép: kavosz.hu)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink