Kriptobányász lesz a farmerekből

Hírek Figyelo.hu
Egy angol farmer a brexit és a koronavírus okozta nehéz helyzetben keresett megoldást vállalkozása stabilizálására, így jutott el a kriptovaluta bányászathoz, aminek első állomása a farmon keletkezett tehéntrágya.

Napjainkban egyre több gazdálkodó látja szükségesnek Angliában, hogy több lábon álljon annak érdekében, hogy fenn tudja tartani vállalkozását – írta a farminguk.com nyomán a magyarmezogazdasag.hu. A kereskedelmi jellegű bérbeadás és az idegenforgalom népszerű alternatív lehetőségek, ez utóbbi viszont a Covid-járvány ideje alatt nem bizonyult járható útnak, ezért számos gazdálkodó nemrégiben bátor lépést tett a gyorsan növekvő kriptovaluta-piac felé.

Philip Hughes walesi farmer például, aki Snowdonia közelében egy hegyvidéki marha- és juhfarmot üzemeltet, anaerob, azaz oxigénmentes zárt rendszerű emésztőbe fektetett, amelyet a farm tehéntrágyájával táplálnak, majd a gázturbinák elektromos áramot termelnek belőle.

Az emésztő által termelt energia kétharmadát egyhagyományos lakókocsiparkban használja fel,

a maradék villamos energiát azonban kriptovaluták bányászatára szolgáló speciális számítógépek működtetésére fordítja.

Ezek a nagyjából bőröndnyi méretű számítógép-bányászgépek bonyolult számításokat végeznek, cserébe pedig új kriptopénz a jutalom. Amikor valamilyen kriptopénz virtuális előállítására sor kerül, ahhoz a számítógépeknek rengeteg elektromos áramra van szüksége, és aki ezt az energiamennyiséget biztosítja – ebben az esetben Philip -, az lényegében fizetést kap az energia biztosításáért.

Nemrég egy kriptopénzekkel foglalkozó uniós csúcstalálkozón a küldöttek között volt Josh Riddett, a Easy Crypto Hunter cég tulajdonosa, és elmondta, hogy legfontosabb ügyfelei többnyire farmerek.

„A mezőgazdasági vállalkozók rengeteget dolgoznak, a kriptobányászat azért népszerű kiegészítő tevékenység, mert a berendezések kezelése nagyon kevés munkával jár, és a farmokon könnyű elhelyezni őket” – osztotta meg tapasztalatait.

Hozzátette, hogy a bányászgépek működtetése nem bonyolult feladat.

Philip, aki 18 ezer fontot (kb. 7,5 millió forintot) fektetett a berendezésekbe, ezt a következőkkel támasztotta alá: „Egyszerűen megrendeltem a berendezéseket, bedugtam egy hagyományos konnektorba, és a számítógépeket csatlakoztattam az internetre. Nagyon egyszerűnek találtam a működésüket.”

Szingapúr kriptoközponttá válna

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink