Krimibe illő embercsempész-akció történt a magyar-román határon

Hírek
Múlt hét csütörtökön a román határrendészet nagyváradi regionális felügyelőségének parancsnoka arról számolt be, hogy megnőtt a migrációs nyomás a román-magyar határszakaszon. Határrendészeiknek hétfőn hajnalban egy illegális bevándorlókat szállító jármű megállítására már fegyvert is kellett használniuk. Az incidensben két migráns és egy rendőr megsebesült. Szombaton hasonló események történtek Ausztriában is.

Egyre fokozódik a migrációs nyomás a román határ felől. Marin Bondar, a román határrendészet nagyváradi regionális felügyelőségének a parancsnoka az Agerpres hírügynökségnek elmondta: míg az első félévben a román-magyar határszakaszon 947 határsértőt tartóztattak fel a román hatóságok, július elseje és augusztus 21. között már 661 határsértő esetében intézkedtek. A parancsnok szerint azok közül, akik július elseje óta a zöld határon próbálkoztak, 305 személyt a magyar határrendészettel együttműködve tartóztattak fel, 260 személy esetében a román határrendészek önállóan jártak el, két személy pedig átjutott Magyarországra. 

Szijjártó Péter külügyminiszter már májusban elmondta, ha úgy látják, hogy a nyugat-balkáni útvonal Romániába tevődik át, akkor kiterjesztik a határvédelmet és elkezdik építeni a kerítést a magyar-román határon is.

Hétfőn már krimibe illő események is történtek a határon. A román határrendészek az éjszaka folyamán a Temes megyei Denta közelében úttorlaszt képeztek a Belgrádot Temesvárral összekötő országúton, megállásra kényszerítették és ellenőrizték a Temesvár felé tartó járműveket. Két gépkocsi azonban nem állt meg az úttorlasznál. Nekihajtottak a hatóság több gépkocsijának, és egy határrendészt megsebesítve továbbszáguldottak. A határrendészek ezt követően használták a fegyverüket. Az egyik gépkocsi kerekét sikerült kilőniük, ám a lövedékek a jármű két utasát is megsebesítették.

Az akció során a megállított gépkocsi szerb sofőrjét és 12 bevándorlót vettek őrizetbe. A sebesült rendőrt és a felpattanó golyók által megsebesített határsértőket kórházba szállították. A rendőrség megerősítette a Temesvár közelében levő utak ellenőrzését, és nagy erőkkel keresik az incidens valamennyi résztvevőjét. A hatóságok a szerb sofőrt embercsempészet gyanújával, az utasokat pedig illegális határátlépés gyanújával vizsgálják.

Nem ez volt az első eset, hogy az embercsempészek ilyen durva módszerekhez folyamodtak. Az osztrák rendőrség még hétfőn is kereste – lapunk információ szerint eddig sikertelenül – azt az embercsempészt, aki – miután autójából szombat délelőtt 16 pakisztáni férfi szállt ki – az igazoltató rendőrök közé hajtva elmenekült. A rendőrök által gyanúsnak vélt szürke színű Renault Espace típusú autó az egyik lejárónál állt, és mikor észrevette a közelítő rendőröket, közéjük hajtott. A rendőröknek sikerült félreugraniuk, egyikük szolgálati fegyverével az autó hátsó kerekébe lőtt, azonban a férfi így is el tudott hajtani. Később Pachfurth település közelében találták meg a járművet, amelynek hátsó kerekei szétszakadtak. A még menekülőben lévő férfi személyazonosságát időközben megállapították.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink