Központi téma a migráció a bajor kampányban

Hírek
A migráció nagyon erős tematizáló tényező a vasárnapi bajorországi választásokon, mert a bajorok megszokták a stabilitást, a biztonságot, és a migráció ezeket veszélyezteti leginkább – mondta Pócza István, a Századvég vezető kutatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában.

„Magyar szempontból nyugodt a kampány, bár a bajorok szemszögéből izgalmas”, így értékelte helyszíni élményei alapján a választás előtti hangulatot a szakértő.

A felfokozott hangulatot a kormányzó Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) népszerűségvesztése okozza, amelyet a párt gazdasági és politikai teljesítménye nem indokol – tette hozzá Pócza István, a Századvég vezető kutatója.

A szövetségi kormányban kialakult vita magyarázhatja, hogy az emberek elveszítették bizalmukat a CSU-ban. A Századvég vezető kutatójának lehetősége volt bekapcsolódni az egyik müncheni CSU-képviselő kampányába, amely során a helyi lakosokat keresték fel. A választók elmondása szerint nagyon zavarja őket „az a politikai felfokozottság, amely a központi kormányon belül kialakult”.

Horst Seehofer, Sebastian Kurz és Markus Söder (Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland)

Erősödőben az AfD

Az Alternatíva Németországért (AfD) Bajorországban is megerősödött, és ez aggasztja a szakértőket – mondta Pócza István, és hozzátette, hogy személyes tapasztalata az volt, hogy ezt mégsem veszik komolyan a szakértők.

„Úgy látják, hogy az AfD megerősödése egy természetes politikai folyamat, hogy kilengett az inga, és arra a számítanak, hogy ez elmúlik, és majd visszaesik a párt támogatottsága” – fogalmazott.

Pócza István szerint a hagyományos pártok szerepe Európa- és világszerte visszaszorulóban van, és újfajta mozgalmak erősödnek. Nagyon sok múlik azon, hogy a hagyományos pártok, be tudják-e csatornázni ezeket a gondolatokat politikájukba vagy elkényelmesednek, és az évtizedek óta fennálló biztos szavazói bázisukra számítanak.

A CSU-szavazók egyharmada elbizonytalanodott, és ezért is lehet izgalmas a vasárnapi voksolás, mert magas a bizonytalanok aránya, a szavazók csaknem fele nem tudja még kire adja voksát. Ezért a jelenlegi támogatottsági adatok nem feltétlenül tükrözik majd a vasárnapi végeredményt – mondta.

Egymillió új választó

Edmund Stoiber volt tartományi miniszterelnök szerint a Bajorországba irányuló német belső migrációnak tulajdonítható a bajor kormánypárt támogatottságának visszaesése.

Az elmúlt négy év alatt mintegy egymillió ember érkezett az ország más részeiből Bajorországba, és Stoiber szerint „nem tudhatja közülük mindenki, hogy a CSU-nak milyen nagy része van Bajorország gazdasági sikerében”. A CSU politikai és gazdasági teljesítményei nem indokolják, hogy ilyen turbulencia alakuljon ki Bajorországban – tette hozzá.

Pár nappal a választások előtt a CSU támogatottsága 32,9 százalékon áll, így egyedül nem lesz meg a többsége – hangzott el az adásban. A várható koalíciós lehetőségekről elmondta, hogy a felmérések szerint a CSU–Zöldek összefogása mellett a CSU és a Szabad Szavazók (Freie Wähler,FW vagy FWG) mozgalom együttműködését támogatják a szavazók. Az utóbbi esetben viszont nyolc képviselő hiányzik a többséghez a bajor tartományi parlamentben.

Az elmúlt napokban felmerült az a lehetőség, amely eddig még soha, hogy a kormányalakításból kihagyják a CSU-t – fogalmazott a Századvég vezető kutatója.

Központi téma a migráció

Az egyik legfontosabb kampánytéma a bajor választásokon a lakhatás mellett a migráció, az utóbbit a bajorok 60 százaléka tartja fontosnak. „A migráció nagyon erős tematizáló tényező, mert a bajorok megszokták a stabilitást, a biztonságot, és a migráció ezeket veszélyezteti leginkább” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink