Közös munka vár a Semmelweis Egyetemre és a Pfizerre

Hírek Figyelo.hu

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., melynek célja a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések elősegítése, ezáltal pedig a hazai betegek gyógyulásának támogatása.

Közleményük szerint a klinikai kutatás terén kialakított együttműködés fokozza a Semmelweis Egyetem kutatási és fejlesztési kapacitását,

és hozzájárul a klinikai gyógyszervizsgálatok számának növeléséhez.

„A Pfizer INSPIRE programjának (Investigator Networks, Site Partnerships and Infrastructure for Research Excellence) célja hosszú távú együttműködések kialakítása a magas színvonalú munkát végző klinikai vizsgálati helyekkel” – hangsúlyozta Bató Zoltán, a Pfizer klinikai vizsgálatokért felelős szakembere.

Az együttműködés aláírói: dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár és dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Kiemelte, hogy a vállalat különféle betegségcsoportokban csak az elmúlt 5 évben már több mint 20 klinikai vizsgálatot folytatott le a Semmelweis Egyetem bevonásával, a megállapodással pedig tovább erősödik az együttműködés.

„Az, hogy egyetemünk a világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került, szakmai felkészültségünk, nemzetközi elismertségünk bizonyítéka”

– emelte ki dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: a klinikai vizsgálatoknak – mint minden kutatásnak – a végső célja, hogy minél több beteg számára tudjanak az orvosok hatékony terápiát biztosítani. Az egyetemen 2020-ban 134 új klinikai vizsgálat indult, a most megkötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jelentősen emelkedhet ez a szám a következő években.

Mint írták, 2014 és 2018 között a Pfizer 16,4 milliárd forintot költött Magyarországon klinikai kutatásokra, 2019-ben 1 milliárd 239 millió forint értékben vették igénybe hazai szakemberek és intézmények kutatási szolgáltatásait, új terápiás eljárások és gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatásaikban.

(Borítókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag fiolájával a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án. (MTI/Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink