Közép-Európa most sem szegény

Hírek Szajlai Csaba

Miközben az Európai Unió messze a legkomolyabb formáció, addig létezik több regionális szervezet is, amelyek méretben kisebbek, és kevesebb forrással rendelkeznek, ám gyorsabbak és rugalmasan tudnak reagálni az igényekre. A V4 kiemelkedik közülük – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Nikoletti Antal, az EU 17 országát tömörítő Central European Initiative (CEI) főtitkár-helyettese. A szakember kifejtette: nagy kérdés az európai integráció jelenlegi formája, az Európai Unió mennyire lesz történelmi távon is sikeres kísérlet, és milyen formában folytatódik tovább.

Az EU az integrációban a legmesszebbre jutott szervezet, nagyrészt azért, mert a második világháború után, konstruktív, racionális gazdasági együttműködésre épült. Hozzátette: nehéz időszak elé nézünk, mert szinte minden dimenzióban eltér a tagállamok véleménye és nemhogy közelednének az álláspontok, hanem újabb és újabb vitatémák generálódnak. Ezért is van az, hogy „adminisztráció” sok esetben önálló véleményt formál, sőt proaktívan önálló politikai erőként jelenik meg.

Az úgynevezett „Egyesült Európa” végképp egy természetellenes, működésképtelen formáció lenne

– hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a konvergencia nem csak azt jelenti, hogy Közép-Európa közeledik a Nyugat felé, hanem, hogy mindkét irányban kiegyenlítődés megy végbe, főleg a munkabérek, az adók, és a szociális struktúrák területén. Ez sok szempontból egyáltalán nem áll érdekében sem Nyugat-, sem Kelet-Európának, mert eltérő nézeteik vannak az állam szerepéről, más gazdaságpoltikát folytatnak. Ezért egy olyan hatalmas formációban, mint az EU, egyre inkább erősödni fog a kisebb régiók együttműködése. A legjelentősebb ilyen szövetség a V4, amely minden szempontból a legerősebb és leginkább fejlődő formáció.

További részletek a Figyelőben!

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink