Közép- és Kelet-Európa: a német gazdaság lassulása hat a régióra

Hírek vg.hu
Közép- és Kelet-Európa, így a Magyarország legfontosabb üzleti partnerének számító Németország nincs jó állapotban. Európa legnagyobb gazdaságának lassulása negatívan hathat a régióra, de az elemzők optimisták – írja a Világgazdaság.

Közép- és Kelet-Európában a 2020-as évek második felében évi 2,5-3 százalékos bővülés várható, ami ugyan elmarad a koronavírus-járványt megelőző 4 százalékos átlagtól, de jóval meghaladja a Németországban prognosztizált fél százalékot. Ez azt jelenti, hogy a régió képes ellensúlyozni a német gazdaság lassulását még annak ellenére is, hogy a térség országainak Berlin a legfontosabb külkereskedelmi partnere.

Ez azzal magyarázható, hogy az alacsonyabb költségű ázsiai gyártók által támasztott verseny arra ösztönözheti az európai cégeket, hogy a termelési folyamat magasabb hozzáadott értékű részeit egyre inkább áthelyezzék Nyugat-Európából Közép- és Kelet-Európába. Az is sokat számít, hogy az utóbbi évek gyors bérnövekedése ellenére a régió átlagos munkaerőköltsége még mindig csak egyharmada a németországi fizetéseknek.

A Capital Economics elemzői optimisták a térség kilátásai kapcsán, de hátráltató tényezőnek tartják a demográfiát. Ugyanis az évtized második felében évente átlagosan fél százalékkal zsugorodhat a munkaképes korú népesség. A probléma legsúlyosabban Romániát, Lengyelországot és Bulgáriát érinti. Bulgária kapcsán érdemes megemlíteni, hogy lakossága a világ egyik leggyorsabban fogyó népességének számít.

Lassul a német gazdaság

Németország alapvetően nincs jó állapotban: tavaly az infláció, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészében a gazdaság, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott. Legfontosabb külkereskedelmi partnerünk idén az előrejelzések szerint tovább gyengélkedhet.

A német gazdaságkutató intézetek – a berlini DIW, a kieli IfW, a hallei IWH, az esseni RWI és a müncheni Ifo – együttműködésével összeállított tanulmányban az idei növekedési előrejelzéseket a korábbi 1,2-ről 0,1 százalékra módosították. Az exportot ugyanis a koronavírus-járvány után az orosz–ukrán háború és a globális gazdaság csökkenése fogta vissza.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: PuzzlePix / Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink