Közeleg a csíksomlyói búcsú, még nem késő útra kelni

Hírek
Habár a búcsú főeseménye, a szentmise Szűz Mária kegyhelyén, pünkösd szombatján lesz, a zarándokok akár csütörtöktől vasárnapig részt vehetnek különböző programokon. Összegyűjtöttük, hányféle módon lehet eljutni a helyszínre.  

Az eseményre 2008 óta több különvonat is indul, ez idén sincs másképp. Ez talán a legegyszerűbb módja a lejutásnak, ha valaki nem tud, vagy nem kíván autóval menni. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ilyen közel a búcsú kezdetéhez a helyek szinte már mind beteltek. Mindenesetre érdemes megpróbálkozni még vele, amit ezen és ezen a linken lehet megtenni.

Ha mégse sikerülne a különvonatra helyet foglalni akkor sem kell megijedni. A Csíkszeredára – melyhez Csíksomlyó közigazgatásilag tartozik – el lehet jutni Magyarországról menetrend szerinti vonatjáratokkal is, igaz, a legtöbb estben átszállással, de azért lehet találni olyat is, amelyik közvetlenül oda megy.

Ha valaki nem rajong a vonatozásért, abban az esetben igénybe veheti a Budapest és Csíkszereda közti közvetlen buszjáratot, vagy a telekocsi szolgáltatást.

Aki ma, vagy holnap hirtelen elhatározástól vezérelve az autójába pattanna, annak itt egy link az útvonaltervről, amely szerint három irányból is megközelíthető Csíkszereda. A leggyorsabb, ha Szegeden után, a Temseváron és Nagyváradon keresztül vezető A1-esen megyünk, ám Nagyváradnál érdemes tenni egy kis kitérőt Brassó felé, hogy jobb kéz felől minél közelebbről lehessen megcsodálni a Fogarasi-havasokat.

Arra érdemes készülni, hogy a hosszú ideje tartó “bezzeg Romániázás” ellenére az ország úthálózata távolról sincs kifogástalan állapotban, ettől függetlenül egy erdélyi kiruccanás minden ilyen kellemetlenséget megér.

Kellemes utat, és bűnöktől való sikeres megtisztulást kívánunk a zarándokoknak!

Borítókép: Csíksomlyó, 2017. június 5. A Boldogasszony zarándokvonat utasai érkeznek a csíksomlyói búcsún tartott szentmisére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben 2017. június 3-án. A négynapos útra több mint ezer zarándok utazott a zarándokvonattal. A csíksomlyói búcsú ünnepi, június 3-i szent miséjének kezdetére a zarándokok százezres nagyságrendű tömege gyűlt össze a csíksomlyói hegynyeregben. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink