Közeledik a paksi atomerőmű hitelmódosítása

Hírek Figyelo.hu

A kormány egyetért azzal, hogy módosuljon az a magyar–orosz kormányközi megállapodás, amely a magyarországi atomerőmű építésének finanszírozásához nyújtandó állami hitel folyósításáról szól. A kormány felhatalmazást is adott az érintett jegyzőkönyv szövegének végleges megállapításáról – írja a Világgazdaság a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján.

E célból felhatalmazta a pénzügyminisztert vagy az általa kijelölt személyt a jegyzőkönyv bemutatott szövegének – a megerősítés fenntartásával történő – végleges megállapítására, továbbá a külgazdasági és külügyminiszter feladatává tette, hogy kiadja a jegyzőkönyv szövegének végleges megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot.

A kormány elfogadta a jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvénytervezetet is, és elrendelte, hogy azt a végleges elfogadás érdekében nyújtsák be az Országgyűléshez. A törvényjavaslat előadója a pénzügyminiszter.

A most megjelent kormányrendelet várható volt annak fényében, hogy a Pénzügyminisztérium e tárgyban a napokban már kiadott egy közleményt, amelyben szerepelt a megállapodás tervezett módosításának indoka is.

Eszerint Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozása: a tőketörlesztést elég lesz 2031-ben megkezdeni, a kamat nem változik, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj pedig a korábbinál rugalmasabbá válik.

A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé. A 12,5 milliárd eurós beruházás 80 százaléka – tízmilliárd euró – orosz állami hitelkeret terhére történik.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink