Közel tizedével estek a beruházások

Hírek figyelo.hu
Az elemzői várakozások körül alakult a fejlesztésekre költött pénz.

Az idei második negyedévben 9,9 százalékkal csökkentek a beruházások – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A tényadat megegyezik az elemzői várakozásokkal, a Világgazdaságnak előzetesen nyilatkozó elemzők a fejlesztések 10 százalék körüli mérséklődését prognosztizálták. Az ágazatok túlnyomó többségében csökkenés következett be.

A költségvetési szervek beruházásai nagyobb mértékben mérséklődtek, mint a vállalati fejlesztések, amit az uniós projektek visszaesésével magyaráz.

A KSH kommentárja szerint a cégek a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt költöttek kevesebbet fejlesztésre, mint 2019 második negyedévében.

A beruházások hatvan százalékát kitevő építések 9,2 százalékkal, míg a 40 százalékot adó gépfejlesztések 11 százalékkal zsugorodtak – olvashatjuk a statisztikai hivatal jelentésében. Ez az elmúlt három év legrosszabb eredményének számít. Az előző negyedévhez képest 3,3 százalékkal csökkentek a beruházások szezonálisan igazítottan, az építési fejlesztések 2,9, a gépberuházások 4,3 százalékkal csökkentek.

(Borítókép: Lightspring, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink