Közel egymilliárd euró érkezhet Brüsszelből

Hírek
Magyarország REPowerEU fejezete összesen 4,6 milliárd euróról (mintegy 1800 milliárd forint) rendelkezik. Az összeg 20 százalékának történő előfinanszírozása kapott most hátszelet az Európai Bizottság részéről.

A Bizottság elismerte, hogy Magyarország nagy hangsúlyt helyez a zöldátállásra, és a források nagy részét éghajlat-politikai célú intézkedésekre fordítja.

A húszszázalékos, azaz közel egymilliárd eurós támogatás folyósítását még megelőzi egy tanácsi jóváhagyás, amelyre mostantól, az elfogadástól négy hét áll rendelkezésére. December elején lesz erre lehetőség, amikor az uniós pénzügyminiszterek tanácsa ülésezik majd.

Ez azt jelenti, hogy már január–február magasságában megérkezhet a 920 millió eurós előleg, azaz annak is az első részlete, amit 12 hónappal követ majd a fennmaradó összeg.

Az egész hátterét az adja, hogy az EU létrehozott egy járvány utáni gazdaságélénkítési alapot. Ennek az elköltéséről szól a helyreállítási terv, amit tavaly decemberben fogadtak el. Magyarországnak ebből 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás jár, ám a pénzek kifizetését Brüsszel az úgynevezett „szupermérföldkövek” teljesítéséhez kötötte

A magyar kormány idén augusztusban nyújtott be igényt a helyreállítási alapból származó 3,9 milliárd euró hitelre, illetve 700 millió vissza nem térítendő támogatásra a REPowerEU-ból. A kérelmet csütörtökön az Európai Bizottság pozitívan értékelte. Amint az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a döntést, megkezdődhet a REPowerEU 4,6 milliárdos összeg húsz százalékának, valamint a közel egymilliárd euró kifizetése. Az uniós pénzek előrejelzések szerint 2024 elején érkezhetnek Magyarországra.

A fennmaradó REPowerEU összegnek és az eredeti 5,8 milliárdos helyreállítási tervnek továbbra is feltételei maradnak az EU által meghozott szupermérföldkövek.

A REPowerEU források kétféle pénzügyi forrást tartalmaznak: hitelt és vissza nem térítendő támogatásokat.

A médiában most elterjedt előleg 80 százaléka a hitelkeretből származik, így azt vissza kell majd fizetni.

A brüsszeli baloldal teljesen kikelt magából a hír hallatán: a politikusok szerint az ügy hátterében az áll, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének levelet küldött, amelyben közölte, Magyarország nem fogja támogatni Ukrajna pénzügyi segélyezését és csatlakozási tárgyalásainak megkezdését mindaddig, amíg a szükséges stratégiai vitát nem rendezik a tagállamok vezetőivel.

magyarnemzet.hu

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink