Közel 600 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Hírek vg.hu
Idén januárban a kivitel volumene 3,3, a behozatalé 8,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 583 millió euró volt, az egyenleg 986 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Decemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,9, az importé 12 százalékkal csökkent.

A kivitel értéke 2024 januárjában 11,5 milliárd euró (4396 milliárd forint), a behozatalé 10,9 milliárd euró (4174 milliárd forint) volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb külkereskedelmi adataiból

Idén januárban az egy évvel korábbihoz képest az export értéke 6,8, az importé 14 százalékkal csökkent.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4,1, a behozatalé 9,1 százalékkal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 986 millió euróval javult. (Az egyenleg 86 millió euróval nagyobb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.) A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,9, a behozatalban 9,8 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,2 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 3,4, a dollárral szemben 4,6 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2023. januári áron számított kivitele 9,9, behozatala 18 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben pár százalékkal, a behozatalban több mint hatodával csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több mint tizedével, importvolumene közel hatodával maradt el a bázisidőszakitól.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék export- és importvolumene egyaránt mintegy ötödével csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben nőtt, míg behozatalban több mint ötödével maradt el a 2023. januáritól. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 5,7, a behozatalban 7,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 2,4 százalékkal nagyobb, míg importvolumene 0,7 százalékkal kisebb lett. Az exportoldali volumennövekedést a szerves vegyi termék, míg az importoldali csökkenést az egyéb fémtermék forgalomalakulása befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,7 százalékponttal visszafogta, míg az importban 0,2 százalékponttal fokozta a teljes forgalom mindkét irányban megfigyelt volumencsökkenését.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink